Det råder sorg i brittisk ishockey. 

Det var under torsdagen som nyheten kom att Mike Hammond, en av brittisk hockeys största profiler i modern tid, har omkommit i en bilolycka. Landslagsstjärnan befann sig i Kanada när olyckan var framme, enligt kanadensiska medier ska det röra sig om en singelolycka där man tvingades konstatera att Hammond förolyckats. Han blev 33 år gammal.

– Storbritanniens ishockey är förkrossade över att meddela att forwarden Mike Hammond har gått bort. Hammond dog i en bilolycka i Shawnigan i Kanada på onsdagen. Mike var en omhuldad Great Britain-lagkamrat, älskad av så många och mycket del av Storbritanniens familj, skriver det brittiska ishockeyförbundet på sin hemsida.

Nyckelspelare i guldlaget

Brittisk hockey har haft svårt att utmana de främsta nationerna i modern tid men man har haft en del framgångar och Hammond har haft stor del i dem. Så sent som den gångna säsongen vann man B-divisionen av VM efter att Hammond gjort fem poäng på lika många matcher. Den rutinerade forwarden landslagsdebuterade säsongen 17/18, även den gången blev det guld i B-VM.  Både 2019 som 2021 var han även med och spelade i A-VM, vilket resulterade i åtta poäng på 14 spelade matcher.

Förutom alla matcher med det brittiska landslaget lyckades Hammond även som klubblagsspelare, efter en fin säsong i nordamerikanska ECHL blev det 2016 en flytt till den brittiska ligan och där visade han direkt sin klass. Efter att ha gjort 25 mål och 46 poäng i Braehead Clan värvades Hammond till Manchester Storm där han skulle göra två fina säsongen 2017-19. Sedan gick flyttlasset vidare till Tyskland och Danmark för att sedan återvända till England och Nottingham Panthers, där han förra säsongen stod för 43 poäng på 55 matcher. Totalt blev det imponerande 242 poäng på 203 ligamatcher och i landslaget var han producerande spelare, oavsett om det gällde VM eller OS-kval.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.