På lördag inleds Hockey-VM för svensk del när Tre Kronor tar sig an Danmark och nu har VMishockey.se tagit ett snack med målvakten Adam Reideborn, som ser fram emot sitt första mästerskap med landslaget. 

Nu har ni kommit till Riga, där ni förhoppningsvis ska vara under ganska lång tid – hur är den första känslan sedan ni kom fram?
– Första känslan är bra tycker jag. Vi har precis avslutat första träningsdagen nu och det var ett väldigt taggat gäng som tränade på is. Kemin mellan forwards och backar tycker jag redan satt där. Så det blir en spännande tid nu med förberedelserna innan första matchen ska spelas.

Efter en lång säsong i Ryssland kastades du in i hetluften direkt i Carlsson Hockey Games, hann du förbereda dig inför första matchen?
– Mentalt så hann jag absolut förbereda mig för Carlson Hockey Games. Men spelmässigt så var jag nog inte helt förberedd på första matchen i turneringen. Hade inte haft så många ispass i kroppen när turneringen började, så det blev en liten chock första matchen. Redan dagen efter mot Tjeckien så kände jag att jag började komma igång. Nu har jag fått tre matcher mot bra lag och är verkligen inne i matchtempot.

Utifrån sett kändes det som att Finlandsmatchen var er bästa, hur tycker du det var för egen del?
– Jag håller med dig om att matchen mot Finland var vår bästa för turneringen. Tycker att vi hade bra puckkontroll hela matchen igenom och lät inte Finland få igång sitt spel. Många spelare som spelade med självförtroende och verkligen visade att dom förtjänade en plats i VM-truppen.

Ni har många mästerskapsdebutanter i truppen och du är en av dem, hur känns det nu när du får chansen att spela ditt första VM?
– Den här truppen känns väldigt spännande tycker jag. Visst är det många debutanter. Men också många ledare i gruppen som kommer visa vägen och som kommer ge en trygghet till alla andra. Oavsett så känner inte jag att det kommer vara en nackdel att vara debutant. Jag är med i turneringen för kanske enda gången i min karriär och kommer göra allt för att få åka hem med guldet.

Du har precis avslutat din andra säsong i KHL, hur har omställningen varit att spela i den ligan jämför med hemma i SHL?
– Det var inte en så stor omställning som jag först trodde att det skulle vara. Hockeyn är sig ganska lik i båda ligorna. Men det som tog längst tid för mig att anpassa mig till var att spelarna i KHL gärna lägger en extra passning istället för att skjuta. Så det blev en lite utmaning i att veta hur aggressiv jag skulle vara i målet.

I Sverige fick en hel del matcher flyttas fram på grund av Coronaviruset, hur såg det ut för er i Kazan?
– KHL bestämde ganska tidigt att de inte skulle skjuta upp matcher som spelades i Ryssland. Blev det ett större Coronautbrott i ett lag så fick man ta upp spelare från andraligan eller juniorlaget. Så det är klart att vi vissa matcher fick ställa upp med en sämre trupp än vanligt. Men det var lika för alla, så det var bara att gilla läget. Säsongen kunde rulla på som vanligt utan förseningar vilket var väldigt skönt.

Som det ser ut nu får du tampas med Viktor Fasth och Samuel Ersson om platsen mellan stolparna, hur ser du på konkurrensen mellan er?
– Jag är imponerad över säsongerna som både Fasth och Ersson har gjort. Två grymma målvakter som har burit sina lag hela säsongen. Så det gäller för mig att prestera hela tiden för att få spela matcher. Vi kommer nog ha en bra typ av tävling på träningarna för att se till att den som spelar presterar på topp varje match.

Efter en lång säsong väntar en intensiv turnering, hur tycker du att den fysiska statusen känns inför premiären?
– Kroppen är i bra form måste jag säga. Jag har fått några veckor efter att säsongen tog slut med Kazan till att återhämta mig från några småskavanker. Så allting är som det ska vara och jag är redo att ge allt jag har nu sista veckorna.

En del snackar ner Tre Kronors chanser på grund av att att få NHL-spelare anslutit, vad tycker du talar för att ni ändå ska kunna gör bra ifrån er?
– Det finns ingen tid nu till att lyssna eller lägga energi på vad alla har att säga om hur trupperna ser ut. Vi är nöjda med hur truppen ser ut på pappret och vi känner att vi borde vara en kandidat till guldet. Det här är en kort turnering där det gäller att få en sammansvetsad grupp där alla gör allt för varandra. Får vi ihop det så ser jag inte varför inte vi skulle kunna vinna VM.

FAKTA: Adam Reideborn
Ålder: 28 år
Längd/Vikt: 184cm/81kg
Position: Målvakt
Moderklubb: AIK
Statistik den här säsongen: 29 matcher, 91.1% (grundserie) 5 matcher, 93.8% (slutspel)
Meriter: SM-Silver (2019), Årets målvakt i SHL (2018,2019), Avancemang till SHL (2014)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här