Det är hög tid att ta en titt på en av OS-hockeyns mest intressanta grupper. 

Redan under dagen inledde damerna sin hockeyturnering, där vi bland annat fick se Damkronorna förlora sin premiär, men det dröjer fortfarande ett par dagar innan herrarna kliver in i OS. Tidigare har vi tagit en titt på lagen i Grupp A och idag fortsätter vi genom att syna lagen i Grupp B, där bland annat de regerande mästarna finns.

DANMARK

Så gick det 2018 – Deltog inte
Så gick senaste VM – Tolva, gick inte vidare från gruppspelet
Tre nyckelspelare i truppen – Sebastian Dahm, Markus Lauridsen och Nicklas Jensen
Danmark har tagit sig till OS för första gången och man åker till Peking med en trupp där många spelare känns igen för den svenska hockeypubliken. På backplats finns flera SHL-spelare och där känns Markus Lauridsen extra viktig, den rutinerade Malmöspelaren var väldigt bra i VM senast det begav sig och kommer få en nyckelroll även den här gången. I defensiven blir naturligtvis även målvakten Sebastian Dahm väldigt viktig, det mesta talar för att 34-åringen får förtroendet mellan stolparna.

I offensiven finns det flera spelare som kommer att bli viktiga under turneringens gång och ska Danmark lyckas ta sig vidare från gruppen gäller det att de tilltänkta målskyttarna kliver fram. En av dessa är Nicklas Jensen, som till vardags är en av Jokerits främsta offensiva pjäser och i sina bästa stunder håller 28-åringen NHL-klass. Något han inte minst visade i VM senast där det blev fem mål på sju matcher.

Stjärnan – Frans Nielsen
OS blir med största sannolikhet den sista stora föreställningen för tre av dansk hockeys främsta genom tiderna, tillsammans med Nielsen åker Peter Regin och Mikkel Bödker till Peking med väldigt mycket rutin och nu får de äntligen chansen att visa upp sig på den största scenen tillsammans med sitt landslag. Nielsen tog klivet över till Elitserien redan säsongen 01/02 och 2006 gick flyttlasset vidare till den amerikanska östkusten och New York Islanders.

Sedan dess har det blivit drygt 900 matcher i världens bästa liga där han som mest gjorde 25 mål och 58 poäng under en och samma grundserie (13/14). Efter att ha spenderat tio år i Islanders tog han steget till Detroit Red Wings där det blev ytterligare fem säsonger men i somras var det dags att återvända till Europa, där numera tyska Eisbären Berlin är klubbadress för 37-åringen. Hade stor del i att Danmark tog sig till OS och blir naturligtvis väldigt viktig, både på och utanför isen.

RYSSLAND (ROC)

Så gick det 2018 – Guld, seger i finalen mot Tyskland
Så gick det i senaste VM – Femma, förlust i kvartsfinalen mot Kanada 
Tre nyckelspelare i truppen – Mikhail Grigorenko, Nikita Gusev och Vadim Shipachyov
Det ryska laget åker till OS med en väldigt stark trupp och det är offensiven som ska bära landet hela vägen till final. Bland nyckelspelarna hittar vi flera av KHL:s främsta forwards där Vadim Shipachyov sticker ut lite extra, 34-åringen har varit bra i flera säsonger och har gjort hela 67 poäng i grundserien hittills.

I offensiven förlitar man sig även mycket på Nikita Gusev som mycket väl skulle kunna spela i NHL om han ville, det blev bland annat 44 poäng där säsongen 19/20. Den offensivt skickliga forwarden var dessutom med när guldet säkrades för fyra år sedan. Det var även Mikhail Grigorenko, som gjort flera svängar till Nordamerika men som är som bäst hemma i Ryssland – vilket han visat under säsongsinledningen. Det ryska laget har onekligen offensiv styrka så det räcker och blir över.

Stjärnan – Nikita Gusev 
På pappret är Ryssland inte riktigt lika starka som för fyra år sedan (då fanns som bekant spelare som Datsyuk och Kovalchuk med) men i Nikita Gusev har man en spelare som håller väldigt hög klass och som dessutom var en av lagets främsta spelare 2018. Sedan dess har han testat lyckan i NHL och på många sätt är 29-åringen en ännu bättre spelare den här gången. Faller bitarna på plats kan Gusev mycket väl ta hem turneringens poängliga.

TJECKIEN

Så gick det 2018 – Fyra, förlust i bronsmatchen mot Kanada
Så gick det i senaste VM – Sjua, förlust i kvartsfinalen mot Finland 
Tre nyckelspelare i truppen – Simon Hrubec, Jan Kovar och Roman Cervenka
Tjeckien har tagit sig till OS med tre duktiga målvakter vilket gör kampen kring stolparna intressant, men tittar man på hur säsongen varit hittills så borde Simon Hrubec få förtroendet att inleda turneringen i målet. Han var dessutom den som tog hand om plockhandsken i förra vårens VM.

Tänker man på hockey och Tjeckien så kommer ord som “teknik” och “fart” upp i huvudet, det är oftast så det sett ut och ska laget lyckas på samma sätt som för fyra år sedan så är det offensiven som blir nyckeln. Där finns en hel del rutin i form av Jan Kovar som vunnit KHL två gånger, och Roman Cervenka som i sina bästa stunder är en av Europas mest underhållande spelare. Håller defensiven (det är något av ett orosmoln) så kan Tjeckien bli att räkna med i OS.

Stjärnan – David Krejci 
NHL stängde som bekant dörren till OS men i David Krejci har Tjeckien en spelare bidrar med borde rutin och en hel del stjärnglans. 35-åringen debuterade i världens bästa liga redan säsongen 06/07 och har bland annat vunnit Stanley Cup med Boston (10/11) där det blev totalt femton säsonger. I somras flyttade forwarden hem till Tjeckien men det är inget snack om att Krejci fortfarande håller hög klass.

SCHWEIZ

Så gick det 2018 – Deltog inte
Så gick det i senaste VM – Sexa, förlust i kvartsfinalen mot Tyskland 
Tre nyckelspelare i truppen – Denis Malgin, Sven Andrighetto och Santeri Alatalo
På herrsidan är Schweiz ett av lagen som åker till OS utan någon direkt press på sina axlar. Laget har visserligen blivit allt bättre när det vankas VM, men OS är en helt annan sak och där har framgångarna uteblivit. Ska man dock lyckas överraska gäller det att nyckelspelarna kliver fram, inte minst Denis Malgin som gjort flest poäng under säsongen och som har ett riktigt fint spelsinne. Man hoppas även mycket på Sven Andrighetto som bidrar med värdefull NHL-rutin och som var väldigt bra i VM senast.

På backplats finns det några duktiga spelare och där förväntas Santeri Alatalo dra ett tungt lass, 31-åringen som har finska rötter var en riktig trotjänare i EV Zug men flyttade till Lugano inför den här säsongen och där har han tagit ett extra steg framåt i sin utveckling. Blir utan tvekan en av Schweiz viktigaste spelare i OS.

Stjärnan – Yannick Weber
Det är klart att Schweiz gärna skulle vilja ha med sina stjärnor från NHL men som tur var valde Yannick Weber att flytta hem inför säsongen. Den rutinerade backen har klockat 499 matcher i NHL och är därmed en av landets största genom alla tider. Förra säsongen blev det bara två matcher i Pittsburgh men den här vintern har 33-åringen fått spela betydligt mer hemma i Zürich och han bör bli en viktig kugge under OS-hockeyn.

MATCHERNA I GRUPP B

9:e februari
Ryssland (ROC) – Schweiz (09:40)
Tjeckien – Danmark (14:10)
11:e februari
Danmark – Ryssland (ROC) (05:10)
Tjeckien – Schweiz (09:40)
12:e februari
Ryssland (ROC) – Tjeckien (14:10)
Schweiz – Danmark (14:10)

Vilket lag tror du vinner Grupp B? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.