I natt spelar Damkronorna en match som kan visa sig bli betydelsefull inför framtiden. 

På förhand var Damkronorna rejält nederlagstippade i kvartsfinalmötet mot Kanada och det såg illa ut när Sarah Nurse satte 2-0 en bit in i andraperioden, men de svenska spelarna vägrade att ge upp. I slutet av perioden kunde Lina Ljungblom reducera och med endast nio sekunder kvar att spela skulle Hilda Svensson chocka hemmapubliken genom att tvinga fram en förlängning. Väl där blev den kanadensiska pressen tillslut för hård men trots nederlaget fanns det mycket positivt att ta med sig från matchen.

– Vi är så jävla nära och drömmen är få stå här efter en match mot Kanada eller USA och sjunga nationalsången. Det gör ont. Vi går ut och krigar som lag i dag och gör mål mot dem. Det är inte Kanada som är dåliga utan vi som är bra. Förlåt ordvalet men de ska vara jävligt rädda för oss i framtiden, sa Lina Ljungblom till SVT efter slutsignalen.

Tre spelare som imponerade i matchen mot Kanada

  1. Emma Söderberg. Redan innan VM visste vi att Söderberg var en väldigt duktig målvakt. Nu vet vi att hon är en av de allra bästa. 25-åringen stod för mängder av fina räddningar och utan henne hade Kanada tagit en enkel seger. Har potential att bli en av världens bästa på positionen och står nu inför en spännande framtid efter att ha gjort ett fint mästerskap.
  2. Lina Ljungblom. Är bara 21 år gammal men spelar som om hon vore betydligt äldre och hon klev verkligen fram i nattens match. Stod för sitt totalt sjunde mål i turneringen och börjar bli redo för större utmaningar – college nästa?
  3. Hilda Svensson. Naturligtvis måste vi även lyfta fram spelaren som gjorde målet som tvingade fram förlängningen. Svensson har varit bra hela VM och mot Kanada visade 16-åringen att hon kunde prestera på den allra högsta nivån. Har potential att bli en världsspelare.

Vägen till revansch

Förlusten gör att drömmen om medalj gått i kras men det finns fortfarande chans att avsluta VM med en seger, för samtliga lag som åkte ut i kvartsfinalerna ska nu göra upp om platserna 5-8. En femteplats finns därmed inom räckhåll och det skulle innebära att Damkronorna får spela i Grupp A nästa år, vilket i sin tur skulle ge en automatisk plats i kvartsfinal.

I nattens match står Japan för motståndet och det är ett lag som Sverige börjat lära känna de senaste åren. Rent traditionellt har Damkronorna varit snäppet vassare men de två senaste gångerna som länderna mötts i ett VM har Japan vunnit. Dessutom vann Japan när lagen möttes i OS förra vintern, så man kan nog gå in i nattens möte med ett gott självförtroende.

Noterbart är att två av spelarna i den japanska truppen till vardags håller till på svensk mark, närmare bestämt Östgötaslätten. Backen Ayaka Hitosato värvades av Linköping inför säsongen och har gjort en fullt godkänt debut i SDHL där det blev tio poäng på knappt trettio grundseriematcher. På plats i klubben fick hon ett varmt välkomnande av Haruka Toko som hade anslutit redan ett år tidigare och som nästan snittat en poäng per match den här säsongen. Den 26-årige forwarden är även en producerande spelare i landslaget och toppar den interna poängligan i VM efter att ha gjort fyra poäng på fem matcher. Trots hennes fina form hade Japan inte mycket att sätta emot i sin kvartsfinal mot Schweiz, som man tillslut förlorade med 1-5.

För segraren i nattens match väntar en slags final mot vinnaren i mötet mellan Tyskland och Finland, där vinnaren tar hem femteplatsen och därmed kan få en något lättare resa mot slutspel nästa år.

Sverige – Japan spelas klockan 01:00 och kan ses på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här