Med Junior-VM avslutat är det dags att titta i spåkulan. 

Årets JVM i Göteborg blev på många sätt lyckat ur svensk synvinkel. Förutom en riktig publikfest blev det en framgång rent sportsligt där Juniorkronorna tog sig hela vägen till final och där det länge fanns en realistisk chans att även spela hem ett guld. Dessutom togs hela tre svenskar ut i turneringens Allstar team och Jonathan Lekkerimäki lämnade mästerskapet som skyttekung och den mest värdefulla spelaren.

Nästa säsong spelas Junior-VM i Ottawa och även om det är långt till dess har förbundskaptenen Magnus Hävelid säkerligen börjat blicka fram mot en kommande hockeyfest på kanadensisk mark. Nedan kommer en liten framåtblick hur ett svenskt lag skulle kunna se ut.

Så kan Sveriges JVM-lag se ut 2025

Målvakter

Melker Thelin – 19 år

Ung och lovande målvakt som var med redan i årets Junior-VM och som spelade bra i de två matcherna han fick chansen mellan stolparna. Har gjort bra ifrån sig i Hockeyallsvenskan under inledningen av säsongen och bör ha stora chanser att ta plats i truppen ytterligare en gång.

Noah Erliden – 19 år

Stor talang som var en av nyckelspelarna när det blev silver i U18-VM förra säsongen. Är förstemålvakt i HV71:s juniorlag och fortsätter utvecklingen i rätt riktning talar mycket för att vi får se Erliden i JVM nästa säsong.

Herman Liv – 17 år

Lyfts fram som en av landets största talanger på målvaktssidan och kan mycket väl bli en joker i nästa säsongs JVM-trupp. Storspelade i Hlinka Gretzky cup inför säsongen och kommer allt närmare sin debut i SHL.

Backar

Tom Willander – 19 år

Var precis som Thelin med i årets lag och mycket talar för att han kommer vara en av nyckelspelarna nästa säsong. Gör bra ifrån sig i collegeligan och är utan tvekan en spelare att bygga Juniorkronornas defensiv kring i jakten på en ny medalj.

Axel Sandin Pellikka – 19 år

Här har vi ytterligare en spelare som känns given i nästa års lag men då hänger mycket på vad Detroit har för planer för honom. Sandin-Pellikka gör nämligen bra ifrån sig i Skellefteå och en flytt till NHL kommer allt närmare. Sker den redan i höst så finns risken att Detroit inte vill släppa iväg svensken till Junior-VM.

Theo Lindstein – 19 år

Kom in till JVM som reserv och gjort stor succé vilket räckte hela vägen till en silvermedalj och plats i turneringens Allstar team. Har visat sin potential och är Lindstein kvar på svensk mark nästa säsong talar mycket för att han kommer vara en av Juniorkronornas nyckelspelare.

Arvid Bergström – 19 år

Ung och lovande back som var med i U18-VM förra säsongen och som fått debutera i Hockeyallsvenskan under vintern. Räckte inte till i konkurrensen den här säsongen men kan mycket väl finnas med i Juniorkronorna nästa gång det vankas JVM.

Axel Landén – 19 år

Lovande smålänning som spelat en hel del i Juniorkronorna den här säsongen men som inte tog plats i VM-truppen. Har dock en fin utvecklingskurva och det finns en del som talar för att vi får se Landén i JVM nästa säsong.

Alfons Freij – 18 år

Stor talang som haft en fin utveckling den här säsongen. Öser in poäng i Småkronorna och kommer allt närmare en SHL-debut i Växjö, där han är en av nyckelspelarna på juniorsidan. Kan bli en möjlig JVM-joker.

Sasha Boumedienne – 17 år

Vi rundar av backsidan med en riktig joker som har en bit till Juniorkronorna men som samtidigt ser väldigt intressant ut. Boumedienne är utan tvekan en stor talang och har trots sin ålder gjort väldigt bra ifrån sig i USHL och en hel del talar för att vi får se honom i U18-VM framåt våren.

Forwards

David Edstrom – 19 år

Gjorde ett fullt godkänt JVM där han stod för tre poäng och kommer förmodligen få chansen i Juniorkronorna även nästa säsong. Har tidigare gjort succé i U18-VM och nästa vinter kanske Edstrom kan bli en producerande spelare även i Junior-VM.

Zeb Forsfjäll – 19 år

Fick ingen bärande roll i årets JVM men om  sisådär elva månader talar en hel del för att Forsfjäll får ett större förtroende. Har inte blivit en poängspelare på seniornivå men gjorde succé i U18-VM förra säsongen och det ska bli intressant att se om han kan lyckas på ett liknande sätt även i ett JVM.

Otto Stenberg – 19 år

Är i en liknande situation som Forsfjäll men lämnar ändå JVM med ett gott intryck efter att bland annat ha gjort fyra mål. Har en hög potential och kan bli en viktig spelare i nästa års mästerskap, om den fina utvecklingen fortsätter vill säga.

Anton Wahlberg – 19 år

Var något av en doldis inför JVM men fick ett stort förtroende och mycket speltid, vilket kan tala för att han får chansen även nästa säsong – även om vägen dit är lång. Har precis som alla andra saker som kan bli bättre och kanske blir nästa Junior-VM turneringen då han kliver fram mer i det offensiva spelet.

Felix Unger Sörum – 19 år

Här har vi en spelare som haft en imponerande utveckling det senaste året och som lämnar JVM med en silvermedalj och sex poäng på sju matcher. Har en stor potential och har redan hunnit imponera på Carolina så det finns en liten risk att nästa säsong innebär ett äventyr i USA vilket kan göra vägen till Junior-VM svår.

Felix Nilsson – 19 år

Stor talang som ryktades vara nära en JVM-plats redan den här säsongen och som förmodligen ligger bra till inför nästa uttagning. Har spelat åtta matcher i Juniorkronorna under säsongen och har även gjort sitt första mål i SHL med Rögle. Draftades av Nashville i somras och har ett silver i Hlinka Gretzky cup på meritlistan.

Noah Dower Nilsson – 19 år

Lovande forward som gjorde bra ifrån sig när det blev silver i U18-VM och på meritlistan finns även en silvermedalj i Hlinka Gretzky cup. Har haft en ganska tung säsong vilket gjorde att JVM aldrig var nära men kan mycket väl knipa en plats i laget nästa vinter.

Noel Nordh – 19 år

Ytterligare en lovande forward som inte räckte till i konkurrensen den här säsongen men som kan ta plats i VM-truppen nästa vinter. Har fått en hel del speltid i Brynäs under hösten och har sedan tidigare ett silver i U18-VM som visar att han ändå finns med på de olika landslagens radar. Har spelat fyra matcher med Juniorkronorna den här säsongen och kommer nog få fler chanser längre fram.

Alexander Zetterberg – 18 år

Stor talang med sina styrkor i det offensiva spelet som har en bit till ett JVM men som haft en fin utveckling den här säsongen. Stod för sex poäng i Hlinka Gretzky Cup och är den spelare som producerat flest poäng för Småkronorna den här säsongen. Ett lyckat U18-VM längre fram kan gynna honom inför nästa säsong.

Lucas Pettersson – 18 år

Offensivt skicklig forward som kommer från hockeynästet Örnsköldsvik och som debuterat i stadens SHL-lag den här säsongen. Är en av Småkronornas främsta spelare i vinter och fortsätter utvecklingen i rätt riktning skulle Pettersson kunna bli en JVM-joker nästa säsong.

Simon Zether – 19 år

Stor center som visat potential den här säsongen och som börjat etablera sig i SHL med Rögle. Har spelat fyra matcher med Juniorkronorna under inledningen av vintern och är en spelare som förbundskapten Hävelid har bra koll på.

Hugo Pettersson – 19 år

Är något av en doldis med en fin utvecklingskurva som fått speltid i femton SHL-matcher med HV71 den här säsongen. Har dessutom gjort tre mål på fyra matcher med Juniorkronorna och skulle kunna bli en joker i JVM-truppen nästa säsong. En flytt till ett allsvenskt lag med mer speltid under hösten skulle kunna öka chanserna ytterligare för forwarden.

Melvin Fernström – 18 år

Offensiv talang som var en av Småkronornas främsta spelare i Hlinka Gretzky cup den här säsongen och som fått chansen att debutera i SHL med Örebro. Är dessutom en av juniorlagets nyckelspelare där han snittar mer än en poäng per match och fortsätter utvecklingen kan Fernström mycket väl knipa en plats i JVM-truppen.

Fem bubblare: Axel Hurtig (back), Leo Sahlin Wallenius (back), Gustaf Kangas (forward), Elliot Ståhlberg (forward), Anton Frondell (forward)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.