Det råder sorg i hockeysverige efter gårdagens besked att Christian Yngve har dött.
Det var under söndagen som nyheten kom att hockeytränaren Christian Yngve avlidit efter en tids sjukdom, endast 61 år gammal. Yngve är främst känd för sin tid inom Damkronorna där han hade olika roller under mer än tio års tid där den stora framgången var OS-bronset i Salt Lake City 2002 då han var förbundskapten.
– Otroligt sorglig. Han var en fantastisk människa som ville alla väl. Gav mig chansen att blomma ut i damkronorna under OS 2002. Han trodde på mig och var verkligen en stöttepelare. Han har gjort otroligt mycket för damhockeyn, inte bara i Sverige, säger Kim Martin-Hasson till VMishockey.
En pionjär
Christian Yngves karriär inom ishockey tog fart under 80-talet där han spenderade flera säsonger som målvakt i Haninge men det blev även en vinter ute på Gotland där han bland annat var lagkamrat med Jan Loob – vars lillebror Håkan vid den här tiden var en stor stjärna i NHL. Yngve avslutade karriären som spelare 1988 men klev nästan direkt in i rollen som ledare.
Redan 1989 tog han över som förbundskapten för Damkronorna och han var därmed med och ledde landslaget i det allra första världsmästerskapet, där det blev en fjärdeplats efter förlust i bronsmatchen mot Finland som senare skulle bli en rival och måttstock. Yngve var sedan förbundskapten fram till 1994 men återvände sedan ett par år senare som assisterande förbundskapten, vilket han bland annat var under OS i Nagano 1998.
Några månader senare blev han åter förbundskapten vilket bland annat ledde till dubbla fjärdeplatser i VM 1999 & 2000, jakten på medaljer fortsatte och tillslut skulle det hårda jobbet ge utdelning. VM 2001 blev visserligen ett misslyckande där man inte lyckades ta sig vidare från gruppspelet men redan 2002 skulle det gå betydligt bättre. Vid de olympiska spelen i Salt Lake City fick flera unga spelare som Kim Martin & Danijela Rundqvist chansen att visa upp sig och turneringen skulle bli en succé där man tillslut lyckades besegra Finland i bronsmatchen. Damkronornas första medalj var därmed ett faktum.
Framgången i USA blev Yngves sista framträdande med Damkronorna och ett tag såg tiden som tränare ut att vara över, men ungefär tio år senare klev han in i damhockeyn i Österrike där han var förbundskapten för både ungdomslandslag och A-landslaget. Under de kommande åren var Yngve även tränare för Södertäljes damlag men han tvekade aldrig att hoppa på nya äventyr. Under ett par års tid hade han rollen som förbundskapten för Spaniens landslag på damsidan och det överraskande blev en sväng till Hong Kong.
2017/18 gjorde Yngve sin första och enda säsong som tränare på herrsidan då han klev in i Åker/Strängnäs innan han gjorde ytterligare ett mästerskap med Hong Kong. Sedan väntade några år utan några uppdrag som tränare men förra säsongen gjorde han comeback som huvudtränare i AIK:s andralag, vilket skulle visa sig bli Yngves sista tid i ett hockeybås.
– Christian var med Damkronorna mellan 1989-2002 som både assisterande och som förbundskapten. Han var med från starten av Damkronornas historia och en stor anledning till Damkronornas framgångar. Han var en engagerad ledare och lade ner hela sin själ i att utveckla damishockeyn både på föreningsnivå i Västerhaninge IF och AIK samt med landslagsverksamheten över hela landet, skriver svenska ishockeyförbundet på sin hemsida.