En blandning av talang och rutin ska hjälpa USA att upprätta sin heder.  

Med tre veckor kvar till den olympiska elden tänds har USA presenterat den trupp som ska försöka lyckas bättre än i Pyeongchang för fyra år sedan. Precis som den gången får landslagsledningen arbeta på ett annorlunda sätt eftersom spelare från NHL inte tillåts vara med i turneringen. Åtta av spelarna i truppen håller därför till vardags till i europeiska klubbar.

För fyra år sedan lyckades inte USA bygga ett tillräckligt starkt lag för att utmana om medaljer, den gången blev slutade man bara trea i gruppspelet och väl i kvartsfinalen blev Tjeckien en för svår motståndare. Turneringen i Peking blir därmed ett tillfälle att ta revansch och en chans att visa världen att USA minsann kan bygga ett starkt lag även utan spelare från NHL.

En ensam återvändare

USA åker till Peking med ett relativt starkt lag på pappret men det är anmärkningsvärt att endast en av spelarna i truppen var med i laget 2018, det är Brian O’Neill som på nytt fått förtroendet. Den rutinerade forwarden håller precis som då till i finska Jokerit där han snittat en poäng per match under första halvan av säsongen. 33-åringen är en av flera rutinerade spelare i truppen, en annan är Andy Miele som tidigare spelat i Malmö och Växjö men som numera huserar i KHL-laget Torpedo Nizhny-Novgorod.

Hungriga talanger

Knappt tio av spelarna i truppen håller till i Europa men merparten spelar till vardags hemma i Nordamerika, dels i farmarligan AHL men även i collegeligan och därifrån har förbundskaptenen David Quinn hämtat flera riktigt lovande spelare. En av dessa är forwarden Matty Beniers som hjälpte USA till guld i JVM förra säsongen och som även hann med att säkra en bronsmedalj med det “riktiga” landslaget. Sedan dess har 19-åringen valts som tvåa i draften och mycket talade för att han skulle vara en av JVM:s bästa spelare. Det mästerskapet blåstes som bekant av, vilket gör OS till ett utmärkt tillfälle att ta en slags revansch och visa Seattle Kraken att de minsann ska ge Beniers chansen nästa säsong.

Bland de övriga lovande spelarna hittar vi backen Jake Sanderson (som också var med i JVM) samt doldisen Marc McLaughlin som visserligen inte är draftad men som gjort succé i Boston College under första halvan av säsongen. Där finns en möjlig joker som kan bli användbar i powerplayspelet. I samma spelform lär förbundskapten Quinn förmodligen använda sig en hel del av Kenny Agostino, 29-åringen har varit en av KHL:s främsta målgörare i vinter och mycket talar för att han kommer dra ett tungt lass i den amerikanska offensiven.

HELA USA:S OS-TRUPP
Målvakter
Drew Commesso
Strauss Mann
Pat Nagle
Backar
Brian Cooper
Brock Faber
Drew Helleson
Steven Kampfer
Aaron Ness
Nick Perbix
Jake Sanderson
David Warsofsky
Forwards
Nick Abruzzese
Kenny Agostino
Matty Beniers
Brendan Brisson
Noah Cates
Sean Farrell
Sam Hentges
Matthew Knies
Marc McLaughlin
Ben Meyers
Andy Miele
Brian O’Neill
Nick Shore
Nathan Smith

Tror du att USA lyckas ta medalj i OS? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här