Det blir ett stormöte i damernas OS-final.

USA gick in i semifinalen mot Finland som stora favoriter men man skulle bjudas på gott motstånd och det dröjde till en bit in i första perioden innan Cayla Barnes kunde sätta ledningsmålet. I slutminuterna av perioden utökades ledningen genom Hilary Knight vilket satte USA i en fin sits inför den avslutande perioden.

Finland vaknade – för sent

I tredje perioden hade fortfarande Finland en rimlig chans att ta sig in i matchen men när Hayley Scamurra satte 3-0 såg det riktigt dystert ut. Finland stod dock för en fin period där man skapade flera bra chanser och tillslut skulle man även få utdelning på dessa, Susanna Tapani stod för reduceringen till 3-1. Problemet? Att det återstod mindre än en halv minut av matchen. Istället för ytterligare en reducering kunde Abby Roque spika slutresultatet till 4-1 i tom bur vilket tar USA till final där rivalen Kanada väntar medan Finland får sikta in sig på bronsmatchen mot Schweiz.

Dagens resultat gör att det blir ett riktigt prestigemöte i finalen där USA och Kanada ska göra upp om guldet. För fyra år sedan möttes lagen i finalen och den gången blev det seger för amerikanskorna med 3-2 efter straffar, men rent historiskt är Kanada den stora dominanten och nu har de siktet inställt på revansch.

USA – Finland: 4-1 (0-0,2-0,2-1)
1-0, Cayla Barnes (Brandt, Knight)
2-0, Hilary Knight (Harmon, Coyne Schofield)
3-0, Hayley Scamurra (Barnes)
3-1, Susanna Tapani (Karvinen, Hiirikoski)
4-1, Abby Roque (Carpenter, Kessel)
Skott: 42-26 (12-6,21-6,9-14)
Publik: 642 (Wukesong Sports Centre)

Bronsmatchen mellan Finland och Schweiz spelas på onsdag (nedsläpp 12:10) och sedan spelas finalen mellan USA och Kanada på torsdag morgon, med start 05:10.