Senare i veckan inleds Hockey-VM och som uppladdning inför det har VMishockey haft en pratstund med en av alla mästerskapsdebutanter i Tre Kronor, närmare bestämt forwarden Max Friberg. 

Under söndagen släpptes truppen till VM, hur känns det att få vara med i ditt första mästerskap med Tre Kronor?
– Jag är väldigt glad. Det är en pojkdröm som slår i uppfyllelse! För mig är det alltid stort att få representera Sverige och att dessutom få göra det under ett världsmästerskap blir bland det största jag upplevt.

Du har varit med under hela uppladdningen, när började du känna att du hade en bra chans att få en VM-biljett?
– Svårt att säga. Det har känts bättre och bättre under resans gång! Jag fick stort förtroende under sista turneringen i Tjeckien och började väl hoppas lite då men innan det kändes det svårt.

Tittar vi på klubblaget så kommer du från din poängmässigt bästa säsong i Frölunda, hur skulle du summera säsongen?
– Det är svåranalyserat. Jag tycker att jag som spelare blivit bättre men det är såklart en besvikelse att vi inte gick längre än kvartsfinal. Det blir en analys under vår och sommar här så kommer vi komma tillbaka i starkare i höst!

Med i VM-truppen har du även lagkamraten Jesper Sellgren, hur skulle du beskriva honom på och utanför isen?
– Han är en lugn och stabil kille utanför isen. På isen är han lika stabil men har också en tuffhet som kommer fram. Stark i både skridskoåkning och duellspel. Bra skott.

Tycker du att du har en liknande roll i Tre Kronor som du har i Frölunda, eller skiljer den sig på något sätt?
– Ja, det har varit liknande. Jag tror i och med att det kommer in offensiv spets från NHL så kommer min roll att vara i mer defensiva situationer samt döda utvisningar. Det trivs jag med.

De senaste dagarna har ni fått chansen att mäta er mot tre andra lag som ska vara med i VM, hur tycker du ni står er mot dem?
– Mycket bra, skulle jag vilja säga. Vi hade bra chans att vinna alla tre matcherna. Vi vet att vi har ett fungerande spel och med lite mer noggrannhet hade vi vunnit alla tre.

Många spelare får sitt genombrott i SHL men du fick det redan i Division 1, med moderklubben Skövde, som ledde till spel i Junior-VM. Hur minns du tillbaka på den tiden?
– Med mycket glädje. När jag växte upp var den första drömmen man hade, att spela för Skövde IK:s A-lag. Att jag fick möjlighet att göra detta under tre säsonger samtidigt som jag bodde hemma och kunde ta studenten med mina närmsta polare var viktigt för mig.

Lagom till VM förstärks truppen med flera spelare från NHL, vad tror du det kan få för betydelse för Tre kronors chanser att lyckas?
– Det känns bra. Det är kvalitetsspelare som kommer in som kommer göra skillnad i jämna matcher.

FAKTA: Max Friberg
Ålder: 28 år
Längd/Vikt: 180cm/88kg
Position: forward
Statistik den här säsongen: 59 matcher, 34 poäng (13+21), 18 utvisningsminuter (inklusive slutspel)
Meriter: J20 VM-Guld, U18 VM-Silver, SM-Guld, 2 segrar i Champions Hockey League, 6 NHL-matcher

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.