Imorgon inleds en av årets riktiga höjdare. 

Väntan har varit lång men snart är den över – snart startar JVM. Än återstår ungefär ett dygn av julmat, reflektering kring om man verkligen är nöjd med sina julklappar och fem timmars “Fanny och Alexander” men sedan är det dags att skifta fokus. Den här gången äger mästerskapet rum i Kanada och en hel del talar för att det kan bli något utöver det extra. Igår tog vi en titt på Grupp A och därför är det inte mer än rätt att även syna Grupp B lite extra.

GRUPP B

USA
Finland
Slovakien
Schweiz
Lettland

Favoriterna

Precis som i Grupp A finns det en klar förhandsfavorit även i den här gruppen. USA har etablerat sig som ett av världens bästa landslag på juniorsidan men förra säsongen åkte man faktiskt ut redan i kvartsfinal. Samma sak hände 2020 men trots det känns amerikanerna som favorit till att ta hem gruppsegern. Detta eftersom årets upplaga ser högintressant ut, där finns talang i mängder och man har även en hel del spets som gör USA till ett lag att räkna med. Finland och i viss mån även Slovakien borde kunna bjuda på bra motstånd, men det mesta talar ändå för att amerikanerna kommer ta sig längst av trion.

Stjärnorna

Eftersom USA är klar favorit att ta hem gruppsegern är det även logiskt att man har några stjärnor i sin trupp. På backsidan har man en av turneringens – på förhand – främsta spelare i Luke Hughes som har allt som krävs för att en dag bli en stjärna i NHL. Den lovande 19-åringen har hockeyn i blodet och valdes så tidigt som nummer fyra i draften sommaren 2021. I USA har man även en minst sagt talangfull forward i Logan Cooley som gör succé i collegeligan och som visade upp ett imponerande spel i genrepet mot Juniorkronorna för några dagar sedan. Där finns utan tvekan “star quality”.

Även i Finland finns det spelare som håller hög klass och ska man lyfta fram någon lite extra känns Joakim Kemell som ett logiskt val. 18-åringen stod för hela tolv poäng i senaste JVM och ses som en av finsk hockeys största talanger. Förväntningarna är därför väldigt höga inför turneringen. Mycket talar för att den unge forwarden får göra sin debut i NHL redan nästa säsong.

Slovakien har levererat flera färgstarka lag de senaste säsongen och även om supertalangen Juraj Slafkovsky saknas den här gången känns det som man har något bra på gång. Inte minst eftersom både Simon Nemec och Filip Mesar har blivit uttagna. Duon håller hög klass och går mot en ljus framtid, Nemec var med i OS redan förra vintern och har gjort bra ifrån sig i AHL under hösten medan Mesar gör succé i juniorligan OHL. Det blir (högst troligt) inte medalj men den här duon gör ändå Slovakien till ett sevärt lag.

Avslutningsvis kan det även vara värt att kasta ett extra öga på Schweiz lovande back Lian Bichsel som debuterade i SHL redan förra säsongen och som valdes i förstarundan av sommarens NHL-draft. Där har alplandet en riktigt stor talang som kommer bli avgörande för hur man ska kunna hävda sig i turneringen.

Matcherna

26 december 
Finland – Schweiz (16:30)
Lettland – USA (22:00)

27 december
Finland – Slovakien (16:55)
Schweiz – Lettland (21:55)

28 december
Slovakien – USA (22:00)

29 december
Lettland – Finland (17:00)
USA – Schweiz (22:00)

30 december
Slovakien – Lettland (16:55)

31 december
Schweiz – Slovakien (17:00)
USA – Finland (22:00)

MER OM JUNIOR-VM: Guide inför Grupp A 
Så ser Juniorkronornas trupp ut
Stjärnspäckat Kanada i Junior-VM
Upp till bevis för USA i Junior-VM 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.