En av Sveriges mest rutinerade spelare vänder hemåt. 

Det har varit en hel del spekulationer det senaste året om hur framtiden egentligen ser ut för backen Anton Strålman, och efter en säsong där det gick ganska tungt står det klart vad som väntar den landslagsmeriterade 36-åringen från Tibro. Efter många år i Nordamerika väljer backen nämligen att flytta hem till Sverige där spel i HV71 väntar.

– Jag är jätteladdad. Det ska bli väldigt roligt att komma till Jönköping och få spela inför en så hängiven hockeypublik som HV71 har. Jag har själv minnen av när min pappa tog med mig som liten till Rosenlundshallen och vi stod och trängdes på ståplats. Att nu får återvända till något som varit en del av min uppväxt känns naturligtvis häftigt, säger Strålman till klubbens hemsida.

Världsmästaren vänder hem

Att Strålman vänder hem till Sverige är inte överraskande men det är ändå en stor händelse, för 36-åringen är en av svensk hockeys mest rutinerade spelare på 2000-talet. Efter några år i Skövde draftades backen av anrika Toronto 2005 och kort därefter gick flyttlasset till Timrå. Under sitt andra år i norr tog talangen plats i VM-laget våren 2007 och väl på plats i Ryssland blev han utsedd till en av Tre Kronors tre främsta spelare.

Efter mästerskapet blev det tillslut en flytt till Toronto där två säsonger med en hel del spel i farmarlaget väntade, det blev även ihopp i NHL men missade slutspel gjorde att Strålman kunde åka hem och spela VM både 2008 och 2009. Just 2009 blev det en flytt till Columbus och där tog karriären fart på allvar, han fick en allt större offensiv roll och noterades för 34 poäng på 73 matcher i grundserien. Ett par år senare värvades backen till New York Rangers där det skulle bli både semifinal och final, dock utan att nå hela vägen.

Efter tre år i Rangers fortsatte karriären i Tampa Bay där Strålman skulle ha en viktig roll i fem säsonger och 2015 var han på nytt i final, men även den gången blev det förlust. 2019 gick flyttlasset vidare till Florida och sedan dess har även hunnit representera Arizona och Boston. Förra säsongen blev det dock bara åtta matcher i NHL och knappt tjugotalet i farmarligan. Förutom de två finalerna i NHL har Strålman även lyckats väldigt bra i landslaget, sensommaren 2016 tog han plats i World Cup-laget och våren 2017 stod han för fyra poäng på tio matcher när Tre Kronor vann VM-guld. Under sina år i NHL blev det totalt 938 matcher i grundserien och lägger man till slutspelet så spelade 36-åringen drygt tusen matcher i världens bästa ishockeyliga.

FAKTA: Anton Strålman
Ålder: 36 år
Position: back
Längd/Vikt: 184cm/88kg
Moderklubb: Tibro IK
Övriga klubbar: Skövde IK, Timrå IK, Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies, Columbus, New York Rangers, Tampa Bay, Florida, Arizona, Boston, Providence Bruins.
Meriter: VM-guld (2017), VM-brons (2009), 16 säsonger i NHL.
Landskamper: 58 A.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här