Det stora landet i väst har en del att bevisa. 

Den senaste tiden har vi tagit en titt på hur bland annat Juniorkronorna och Kanada ställer upp i årets upplaga av Junior-VM och idag har turen kommit till USA. Ett land och landslag som har en del att bevisa efter att ha blivit utslagna redan i kvartsfinalen senast det begav sig.

Släkten är bäst

Om det finns någon röd tråd i den amerikanska truppen till JVM så är det att flertalet spelare har hockey i blodet. På backsidan hittar vi Luke Mittelstadt, en väldigt lovande spelare som inlett säsongen lovande i collegeligan och som till vardags är lagkamrat i University of Minnesota med storebror John. Dessutom spelar en annan av bröderna Mittelstadt, Casey, i NHL där han ses som ett av Buffalos största hopp inför framtiden.

Det är inte bara Luke som har hockeyn i blodet, det har även en annan back i truppen och han heter – komiskt nog – också Luke. Luke Hughes ses som en av de största talangerna i årets trupp och draftades som nummer fyra sommaren 2021. Ett val av New Jersey som gjort att förväntningarna trissats upp rejält. 19-åringen från New Hampshire har en pappa som spelade collegehockey men som även testade på livet som utlandsproffs – i Piteå av alla ställen. Dessutom håller storebror Quinn till i Vancouver och i framtiden är det tänkt att Luke ska bli lagkamrat i New Jersey med brodern Jack, som är en av lagets stora stjärnor.

När vi ändå är inne på att släktforska så är det värt att nämna att den lovande forwarden Jackson Blake, som gjorde 77 poäng i USHL förra säsongen, har en pappa vid namn Jason Blake och han spelade närmare 900 matcher i NHL mellan 1999-2012. Man kan komma långt på ren talang men ibland hjälper det att även ha bra gener.

Förväntade nyckelspelare

De tre spelarna vi nämnt tidigare får anses som viktiga pusselbitar i landslagets lagbygge men det finns fler talanger som förmodligen kommer dra ett tungt lass. Bland dessa hittar vi Logan Cooley, en ytterst lovande forward som valdes som nummer tre i sommarens draft. 18-åringen har det mesta som krävs för att bli en toppspelare och har imponerat under sin första tid i collegeligan, där han för övrigt är lagkamrat med Mittelstadt i Minnesota. Trots sin ålder var Cooley med i JVM redan förra säsongen, då snittade han mer än en poäng per match och stod dessutom för tio poäng på sex matcher i U18-VM. Statistik som lovar gott.

Den lovande forwardens framfart i Minnesota har inte gått obemärkt förbi men det finns faktiskt en lagkamrat som imponerat ännu mer, Jimmy Snuggerud toppar den interna poängligan och är precis som Cooley en viktig kugge i landslaget. 18-åringen gör JVM-debut men stod för sju poäng i U18-VM förra säsongen och borde ha det som krävs för att prestera även på den här nivån.

För att USA ska lyckas i turnering gäller det att defensiven fungerar och där hoppas man mycket på Sean Behrens, som bara spelade en match förra vid senaste JVM men som är en stor talang med hög potential. 19-åringen var riktigt bra i collegeligan förra säsongen och även om hösten varit långt ifrån en succé är det här en spelare att hålla ögonen på.

Noterbart är även att USA har med två av förra säsongens målvakter, Andrew Oke och Kaidan Mbereko, där den senare imponerade i sina fyra matcher. Han har även gjort det bra i collegeligan under hösten och kommer förmodligen få förtroendet från start. Det kan även vara värt att titta lite extra på Chaz Lucius, en lovande forward som draftades som nummer arton 2021 och är truppens enda AHL-spelare.

USA:s TRUPP TILL JUNIOR-VM

Målvakter

Andrew Oke (Saginaw Spirit, OHL)
Kaidan Mbereko (Colorado College, NCAA)
Trey Augustine (US National U18 Team, USDP)

Backar

Ryan Chesley (University of Minnesota, NCAA)
Luke Hughes (University of Michigan, NCAA)
Sean Behrens (University of Denver, NCAA)
Luke Mittelstadt (University of Minnesota, NCAA)
Ryan Ufko (UMass, NCAA)
Lane Huston (Boston University, NCAA)
Jack Peart (St Cloud State University, NCAA)
Seamus Casey (University of Michigan, NCAA)

Forwards

Chaz Lucius (Manitoba Moose, AHL)
Jimmy Snuggerud (University of Minnesota, NCAA)
Jackson Blake (University of North Dakota, NCAA)
Logan Cooley (University of Minnesota, NCAA)
Samuel Lipkin (Quinnipac University, NCAA)
Rutger McGoarty (University of Michigan, NCAA)
Dylan Duke (University of Michigan, NCAA)
Kenny Connors (UMass, NCAA)
Cutter Gauthier (Boston College, NCAA)
Tyler Boucher (Ottawa 67’s, OHL)
Noah Laba (Colorado College, NCAA)
Redmond Savage (Miami University, NCAA)
Charlie Stramel (University of Wisconsin, NCAA)
Gavin Brindley (University of Michigan, NCAA)

USA:s matcher i gruppspelet

26 december 

Lettland – USA (22:00)

28 december

Slovakien – USA (22:00)

29 december

USA – Schweiz (22:00)

31 december

USA – Finland (22:00)

MER OM JUNIOR-VM: Här är Juniorkronornas trupp till JVM 
Stjärnspäckat Kanada i Junior-VM
Talangerna får chansen – här är Finlands JVM-trupp
Guide – Så spelas Junior-VM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.