Finland skickar ett starkt lag till Junior-VM. 

Den här veckan spelas Swiss Ice Hockey Games men den har även präglats av att allt fler landslag presenterat sina trupper till Junior-VM som går av stapeln i Kanada med start på annandagen. Tidigare har vi rapporterat kring hur Juniorkronornas trupp ser ut och idag tar vi en liten titt på hur det finska laget ser ut.

Tredje gången gillt för supertalangen?

Precis som vanligt skickar Finland ett starkt lag till Junior-VM, det finns lovande spelare på varje position och trots åldern finns det även en hel del bekanta ansikten. För att vara på den här nivån får Brad Lambert anses vara ett rutinerat kort, 18-åringen var något av en supertalang när han tidigt fick debutera i den finska högstaligan och efter att ha gjort sex poäng i U17-VM verkade framtiden väldigt ljus.

Sedan dess har det hunnit hända en hel del, vid JVM 2021 blev det brons och förra säsongen föll det finska laget i finalen mot Kanada. Båda gångerna har Lambert varit med i truppen och nu får han för tredje gången chansen att försöka spela hem ett efterlängtat guld. Numera håller forwardslöftet till i Winnipegs farmarlag och även om säsongen inletts relativt mediokert finns det nog anledning att följa 18-åringens framfart under turneringen.

Andra spelare att hålla ögonen på

Trots att utvecklingskurvan stagnerat något det senaste året får Lambert ses som en av de största talangerna i den finska truppen, men det finns utan tvekan fler spelare att hålla ögonen på de kommande veckorna. På backsidan har man bland annat en väldigt stor talang i Aleksi Heimosalmi, som stod för sju poäng i JVM förra säsongen och som varit väldigt bra i finska Ässät under hösten. Där finns helt klart potential att gå riktigt långt.

Bland backarna finns även en riktig joker att hålla ögonen på i form av Aron Kivijarju. Den 16-årige talangen har sedan tidigare ett brons i U18-VM på meritlistan och den här säsongen har han fått chansen att debutera i högstaligan. Dessutom har det blivit succé i U18-landslaget under hösten och nu ska det bli väldigt intressant att se om han kan ta för sig även på den här nivån.

Finland åker till Nordamerika med en stark offensiv där flera spelare känns väldigt spännande, Jani Nyman har gjort sju mål i Ilves under inledningen av säsongen och förväntningarna är minst lika höga på Joakim Kemell. Den lovande forwarden stod för hela tolv poäng i JVM förra säsongen och i somras som nummer sjutton av Nashville. Under hösten har 18-åringen gjort bra ifrån sig i den finska ligan och ska Finland nå långt i JVM gäller det att Kemells fina form håller i sig.

Truppen ser som sagt var stark ut men man får klara sig utan flera av förra säsongens främsta poängspelare, bland annat Aatu Räty som numera spelar i farmarligan och det gör även Roby Järventie. Dessa spelare är överåriga och därför har de lagt juniortiden bakom sig. Det har däremot inte målvakten Jani Lampinen som går in på sitt andra JVM men rapporter från Finland gör gällande att kampen om att få speltid mellan stolparna är minst sagt hård. Det kan lika gärna bli collegespelaren Aku Koskenvuo eller Niklas Kokko, från andraligan, som får förtroendet att vakta målet.

HELA FINLANDS TRUPP TILL JUNIOR-VM

Målvakter

Niklas Kokko (Hermes)
Jani Lampinen (Kiekko-Espoo)
Aku Koskenvuo (Harvard University)

Backar

Aleksi Malinen (Jyp)
Aleksi Heimosalmi (Ässät)
Otto Salin (HIFK)
Kalle Ervasti (Lukko)
Jimi Suomi (TPS)
Ville Ruotsalainen (KalPa U20)
Topias Vilén (Pelicans)
Aron Kiviharju (TPS U20)

Forwards

Jani Nyman (Ilves)
Konsta Kapanen (KalPa U20)
Niko Huuhtanen (Jukurit)
Verner Miettinen (Fargo Force)
Oliver Kapanen (KalPa)
Ville Koivunen (Kärpät)
Lenni Hämeenaho (Ässät)
Jere Lassila (Jyp)
Sami Päivärinta (Lukko)
Joakim Kermell (Jyp)
Topi Rönni (Tappara)
Brad Lambert (Manitoba Moose)
Aleksanteri Kaskimäki (HIFK)
Kalle Väisänen (TPS)

Finlands matcher i gruppspelet

26 december

Finland – Schweiz (17:00)

27 december

Finland – Slovakien (17:00)

29 december

Lettland – Finland (17:00)

31 december

USA – Finland (22:00)

MER OM JUNIOR-VM: Så ser Juniorkronornas trupp ut
Stjärnspäckat Kanada i Junior-VM
Supertalangen är med i Schweiz VM-lag 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här