Schweiz åker till Junior-VM med en spännande trupp. 

De senaste dagarna har förberedelserna inför Junior-VM i Kanada kommit in i en ny fas, nu har spelare runtomkring i världen fått besked om de ska få åka med till turneringen eller inte. Under gårdagen presenterade Juniorkronorna sin trupp och det har flertalet andra länder också gjort, bland annat Schweiz som skickar iväg ett på pappret intressant lag som har chans att skrälla.

Supertalangens stora ansvar

I truppen finns det flertalet lovande spelare men det är utan tvekan en som sticker ut lite extra – Lian Bichsel. Den talangfulle backen är på pappret en av turneringens mest lovande spelare och valdes av Dallas som nummer arton i sommarens NHL-draft. 18-åringen debuterade i den schweiziska högstaligan redan säsongen 20/21 men valde sedan att flytta till Sverige och Leksand. Förra vintern blev det knappt trettio matcher i grundserien och under den här hösten har backen noterats för två poäng på 23 matcher.

Bichsel ses som en naturlig ledare i det schweiziska laget och har tidigare varit lagkapten i både U17 och U18-landslaget, en uppgift han klarat av med bravur. Än har Schweiz inte presenterat sitt val av lagkapten men en hel del talar för att supertalangen kan få åtminstone ett A på sitt bröst. Ska laget ta sig långt i Junior-VM gäller det att Bichsel är på sitt bästa spelhumör.

En rutinerad talang

Bichsel blir viktig för Schweiz men man har som tur var fler spelare som håller relativt hög klass. Bland dessa finns Attilio Biasca som trots sin unga ålder (19 år) har hunnit med en hel del. Förutom ett U18-VM har han varit med i de två senaste Junior-VM turneringarna och förra säsongen stod han för fyra mål på fem matcher. Det har dessutom blivit flertalet turneringar med de yngre landslagen och nu är han inne på sin tredje säsong i den kanadensiska juniorligan QMJHL, där noteringen 26 poäng på lika många matcher visar att formen är där den ska. Ett lyckat Junior-VM skulle kunna göra att drömmen att bli draftad går i uppfyllelse nästa sommar.

Tre andra profiler i Schweiz JVM-trupp

Brian Zanetti, back 

Schweiz har en på pappret bra uppsättning med backar där tidigare nämnda Bichsel har sällskap av bland annat Brian Zanetti, som var med i truppen även förra säsongen. 19-åringen har tidigare varit lagkapten i U18-landslaget och håller numera till i OHL-laget Peterborough Petes där han får bra med speltid. Draftades av Philadelphia i fjärderundan sommaren 2021.

Kevin Pasche, målvakt

Ska Schweiz lyckas i turneringen måste bitarna falla på plats och precis som vanligt blir målvaktsspelet extra viktigt. Då är det tur att man har en stabil sista utpost i Pasche, som stod i tre av matcherna senast det begav sig och som inlett säsongen lovande i USHL-laget Omaha Lancers. Har ganska hård konkurrens från lagets andra två målvakter men ses på förhand som het kandidat till att få gott om speltid.

Lorenzo Canonica, forward

Rent historiskt brukar Schweiz bjuda på en offensivt inriktad hockey och så kan det mycket väl bli även i det här mästerskapet. En av lagets offensiva nycklar är utan tvekan Lorenzo Canonica, som gör sitt andra JVM och som tagit för sig alltmer i QMJHL de senaste åren. Under hösten har det blivit 21 poäng på 28 matcher  och på pappret känns det här som en spelare som kommer dra ett tungt lass i det offensiva spelet. Ses mer som en framspelare än målskytt.

HÄR ÄR HELA SCHWEIZ JVM-TRUPP

Målvakter

Alessio Beglieri (Mississauga Steelheads)
Kevin Pasche (Omaha Lancers)
Mathieu Croce (Davos U20)

Backar

Maximilian Streule (Winnipeg Ice)
Luca Deussen (EHC Winterthur)
Lian Bichsel (Leksand)
Dario Sidler (Lausanne)
Brian Zanetti (Peterborough Petes)
Vincent Despont (Saint John Sea Dogs)
Rodwin Dionicio (Niagara IceDogs)
Nick Meile (SC Langenthal)
Simone Terraneo (Ticino Rockets)
Darren Boss (Biel-Bienne U20)

Forwards

Tim Muggli (Zug U20)
Mats Alge (Rapperswil U20)
Liekit Reichle (GC Küsnacht Lions)
Attilio Biasca (Halifax Mooseheads)
Mattheo Reinhard (Biel-Bienne U20)
Lorenzo Canonica (Shawinigan Cataractes)
Jeremy Jabola Prada (Bern U20)
Livio Curdin Truog (GC Küsnacht Lions)
Nicolas Baechler (GC Küsnacht Lions)
Jonas Taibel (Moncton Wildcats)
Joel Henry (GC Küsnacht Lions)
Louis Robin (Val-d’or Foreurs)
Miles Müller (Moncton Wildcats)

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här