Nu vet vi vilka spelare som representerar Sverige i Junior-VM. 

Spekulationerna har varit många kring vilka som skulle ta plats i Juniorkronornas trupp till VM i Halifax & Moncton som inleds på juldagen och idag presenterade förbundskaptenen Magnus Hävelid de 24 spelare som får åka med till Kanada i jakt på medaljer.

– Årets JVM-trupp innehåller flera spelare som etablerat sig i seniorhockeyn, med mycket speltid och viktiga roller i klubblagen, vilket är en styrka för oss. Vi har ett offensivt slagkraftigt lag. Målsättningen är att vinna guldmedaljen, och då måste man med största sannolikhet slå någon av storfavoriterna USA och Kanada, säger Hävelid på presskonferensen där truppen presenterades.

Supertalangen får chansen

Precis som varje år innehåller truppen flertalet riktigt lovande spelare men det finns en som sticker ut lite extra. Redan förra säsongen fick Leo Carlsson en hel del uppmärksamhet då han lyckades slå sig in i Örebro för att sedan göra två mål på lika många matcher när Småkronorna säkrade guld i U18-VM. Den här säsongen har 17-åringens utveckling fortsatt i rätt riktning och efter att ha snittat en halv poäng per match i SHL får nu den lovande forwarden chansen att vara med i Junior-VM.

Carlsson har redan hunnit göra sju mål på sex matcher med Juniorkronorna och är en av spelarna som kommer ha flest ögon på sig i VM, detta eftersom han inte är draftad och tippas väljas tidigt nästa sommar. Hockeysajten Sportsnet rankas honom så högt som nummer två.

Tänkta nyckelspelare

Nyss nämnda Carlsson är en av spelarna som förbundskapten Hävelid hoppas ska kunna dra ett tungt lass men det finns fler spelare i samma kategori. Bland spelarna i truppen hittar vi flertalet som varit med i liknande sammanhang tidigare, Fabian Lysell stod för sex poäng i senaste Junior-VM och har tidigare även varit med i U18-VM. Numera håller 19-åringen till i Bostons farmarlag där han imponerat under hösten och en hel del talar för att han kommer vara ännu bättre än senast han drog på sig landslagströjan.

I truppen finns även Isak Rosén som också håller till i AHL, forwarden har gjort 14 poäng i Rochester Americans och var precis som Lysell med i Junior-VM senast det begav sig. Den gången stod 19-åringen för fyra mål och på juniornivå har han tidigare varit en väldigt god målskytt, vilket gör att förväntningarna är högt ställda inför avresan mot Kanada.

Bland de tilltänkta nyckelspelarna finns naturligtvis även målvakten Carl Lindbom, som var med i truppen redan förra säsongen men som tagit stora steg framåt sedan dess. Numera är 19-åringen en viktig spelare för Djurgården och han har varit en av Hockeyallsvenskans bästa målvakter under hösten, vilket gjort honom till en given spelare i Hävelids trupp till Junior-VM. Under dagarna fram till turneringen inleds kommer vi ta en närmare titt på vilka spelare som kan tänkas få en viktig roll i det svenska laget.

Stjärnorna som saknas

Juniorkronorna åker till Kanada med ett på pappret starkt lag men det hade faktiskt kunnat vara ännu starkare, inte minst på backsidan. Det tyngsta namnet som saknas är Simon Edvinsson som var assisterande lagkapten för ett år sedan men som numera håller till i Detroits organisation och precis som väntat valde både han och klubben att tacka nej. Det tvingades även Elias Salomonsson göra, men i hans fall berodde det på en skada.

Den lovande backen har varit med i U18-VM de två senaste säsongerna och inledde hösten lovande i Skellefteå, men en skada i november gjorde hans framtid osäker och för några dagar sedan meddelade SHL-klubben att 18-åringen inte kan vara med i Junior-VM.

HELA JUNIORKRONORNAS TRUPP TILL VM

Målvakter

1. Ian Blomquist, Västerås IK
30. Marcus Brännman, Dubuque Fighting Saints
35. Carl Lindbom, Djurgårdens IF

Backar

2. Elias Pettersson, Örebro HK
3. Hugo Jonasson, IK Oskarshamn
4. Axel Sandin-Pellikka, Skellefteå AIK
6. Victor Sjöholm, HV71
7. Calle Odelius, Djurgårdens IF
8. Adam Engström, Rögle BK
9. Ludvig Jansson, Södertälje SK
15. Jakob Norén, MoDo

Forwards

10. Fabian Wagner, Linköping HC
11. Fabian Lysell, Providence Bruins
12. Noah Östlund, Djurgårdens IF
18. Filip Bystedt, Linköping HC
19. Isak Rosén, Rochester Americans
20. Liam Öhgren, Djurgårdens IF
21. Leo Carlsson, Örebro HK
23. William Strömgren, Brynäs IF
24. Jonathan Lekkerimäki, Djurgårdens IF
25. Milton Oscarson, Örebro HK
26. Victor Stjernborg, Växjö Lakers
27. Oskar Pettersson, Rögle BK
28. Simon Robertsson, Skellefteå AIK

Sveriges matcher i Junior-VM

26 december 

Sverige – Österrike (19:30)

27 december

Sverige – Tyskland (19:30)

29 december

Sverige – Tjeckien (19:30)

1 januari

Sverige – Kanada (00:30)

Vad tror du om Juniorkronornas chanser i VM? 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här