Ikväll ska det avgöras om Småkronorna lyckas försvara guldet i U18-VM. 

Vägen dit har varit lång men nu står Småkronorna inför den sista utmaningen i jakten på ett nytt guld i U18-VM, efter gårdagens seger mot Kanada i semifinalen väntar USA – laget som stod för motståndet även i finalen förra året.

Sverige

Även om vägen varit lång har det svenska laget tagit sig till finalen på ett minst sagt imponerande sätt, det har bland annat blivit två segrar mot Kanada med den totala målskillnaden av 15-2 vilket säger en hel del om insatsen hittills i turneringen. Förutom dessa segrar har man vunnit ytterligare tre matcher vilket gör att Småkronorna fortsatt är obesegrade.

Under turneringens gång har laget visat prov på ett väldigt fint offensivt spel där man inte minst imponerat i powerplay, en spelform man förmodligen kommer ställas inför även i finalen. I gårdagens semi gjordes tre mål i spel fem mot fyra och tittar man på statistiken är Småkronorna bäst i hela turneringen, tätt följt av kvällens motståndare.

Bland spelarna som imponerat finns naturligtvis poängkungen Otto Stenberg, som bara har en poäng upp till Peter Forsbergs svenska poängrekord i U18-VM, men det är fler som klivit fram på ett övertygande sätt. Inte minst målvakten Noah Erliden som har bäst räddningsprocent (95.08) och höll nollan i två av gruppspelsmatcherna. Sedan får man naturligtvis inte glömma Axel Sandin Pellikka som inledde turneringen på ett briljant sätt men som sedan hade det tyngre i några matcher. Mot Kanada höjde han sig sedan ett par snäpp vilket gör att han kan kliva in i finalen med ett gott självförtroende. Det finns även anledning att hålla koll på David Edstrom som överraskat på ett positivt sätt och som med sina två mål hade stor del i gårdagens seger.

Sveriges interna poängliga

 1. Otto Stenberg, 16 poäng (7+9)
 2. Axel Sandin Pellikka, 10 poäng (2+8)
  Felix Unger Sörum, 10 poäng (2+8)
 3. David Edstrom, 8 poäng (5+3)
  Tom Willander, 8 poäng (3+5)
 4. Zeb Forsfjäll, 7 poäng (2+5)

USA

Det råder inga tvivel om att Småkronorna imponerat i U18-VM och det kan man även säga om USA. Precis som Sverige har amerikanerna gått genom turneringen utan att förlora någon match och det finns flera insatser som visat att laget verkligen menar allvar, inte minst den med 8-4 mot Finland i gruppspelet. Även i slutspelet har det sett väldigt bra ut och med flera spelare i högform hade man inga problem att besegra Slovakien i gårdagens semi, den matchen slutade hela 7-1 efter att Will Smith gjort tre mål. Just Smith toppar den interna poängligan och är även turneringens främsta poänggörare, vilket naturligtvis höjer honom till skyarna inför sommarens draft.

Just offensiven har varit amerikanernas adelsmärke i årets VM men man har även presterat väldigt bra i egen zon, backarna har gjort bra ifrån sig och målvakten Trey Augustine har visat att han är en av landets mest lovande spelare. Inför finalen ligger 18-åringen tvåa i målvaktsligan och den som vinner finalen kommer förmodligen ses som turneringens främsta målvakt. Det väntar därför en väldigt intressant match i matchen.

USA:s interna poängliga

 1. Will Smith, 19 poäng (9+10)
 2. Gabe Perreault, 18 poäng (5+13)
 3. Ryan Leonard, 16 poäng (7+9)
 4. Cole Hutson, 11 poäng (1+10)
 5. Cole Eiserman, 10 poäng (9+1)

Finalen startar 19:00 och kan ses på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här