Favoriten höll för trycket när kampen om det paralympiska guldet skulle avgöras. 

Efter några intensiva dagar med många matcher var det natten till söndagen dags för USA och Kanada att göra upp om det paralympiska guldet i kälkhockey, i en final där med än bara en medalj stod på spel. Precis som inom hockeyn är det mycket rivalitet mellan länderna och redan under grundserien mätte lagen krafterna mot varandra. Den gången blev det seger för USA med hela 5-0 vilket gjorde dem till stora favoriter även i finalen.

Stjärnans dyrbara misstag

På förhand räknades som sagt var USA som favoriter men Kanada hade några spelare som skulle kunna ställa till besvär, inte minst Dominic Larocque. Den rutinerade målvakten hade storspelat under turneringen och stod bland annat för flera fina räddningar i semifinalen mot Kina men en bit in i första perioden stod han för ett misstag som skulle visa sig bli dyrbart. Några minuter tidigare hade Declan Farmer gett USA ledningen och när Lorocque slängde pucken rakt i händerna på Brody Roybal var det omöjligt för forwarden att placera in pucken i det öppna målet.

Under resterande del av matchen höjde sig Kanada ett snäpp men USA var fortsatt bättre på det mesta och ytterligare två mål i andra perioden säkrade i praktiken det paralympiska guldet. En bit in i tredje perioden kunde Farmer spika slutresultatet till 5-0 vilket gör att USA får lämna Peking med guldmedaljer kring halsen.

När det kommer till “vanlig” ishockey är Kanada nummer ett rent historiskt men på parasidan är det USA som regerar, guldet är landets fjärde raka och nu har nationen tagit medalj i sex raka paralympiska spel. Något som naturligtvis är en enastående bedrift. För svensk del ser det desto mörkare ut, sedan guldet i Lillehammer 1994 har det gått allt tyngre och vi får blicka tillbaka till 2002 för att hitta den senaste medaljen. Den här gången lyckades inte laget kvalificera sig för spel i Paralympics och man är inne i en generationsväxling där längtan efter nya talanger är väldigt stor. Återstår att se om vi får se Sverige representerat vid spelen i Milano om fyra år.

MATCHFAKTA
USA – Kanada: 5-0 (2-0,2-0,1-0)
1-0, D. Farmer (J.Pauls, B.Roybal)
2-0, J.Pauls (D.Farmer)
3-0, B.Roybal (J.Woodke)
4-0, B.Roybal
5-0, D.Farmer
Skott: 20-16
Utvisningsminuter: 10-2

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här