Det blev en tung kvartsfinal för Damkronorna.

På förhand fanns det inte mycket som talade för att Damkronorna skulle kunna utmana Kanada men under inledningen av kvartsfinalen lyckades de svenska spelarna försvara sig på ett relativt bra sätt. Kanada tog visserligen ledningen redan efter tre minuters spel men sedan dröjde det till slutet av första perioden innan Sarah Fillier kunde utöka till 2-0.

Tyvärr var de tre avslutande minuterna tunga för det svenska laget som fick se ytterligare två puckar ta sig in bakom Emma Söderberg som trots allt ändå stod för en ny fin match. I andra perioden blev skillnaderna mellan lagen än mer tydlig, de kanadensiska spelarna bjöd på flera fina mål och hade inte Söderberg storspelat mellan stolparna hade resultatet kunnat rinna iväg än mer.

Stressade svenska spelare drog på sig några utvisningar och där kunde Kanada visa varför man är turneringens bästa lag i powerplay, två av lagets fem mål i andra perioden kom nämligen i just den spelformen.

Skyttedrottningarnas show

En stor del i Kanadas kross kan tillskrivas Brianne Jenner, forwarden som briljerade i gruppspelet stod för en ny fin match och med sitt tredje mål för kvällen klev hon upp som ny etta i skytteligan, det skulle dock bara stå sig ett par minuter innan Sarah Fillier kunde tangera hennes notering. Med sina totalt sex mål visade duon att de håller yppersta världsklass.

I tredje perioden lyckades Damkronorna stå pall för pressen på ett bättre sätt än under de två tidigare, mycket tack vare målvakten Ida Boman som stod för ett fint inhopp där hon visade sin potential. Trots hennes fina spel och en liten svensk uppryckning fortsatte Kanada att producera mål och när slutsignalen ljöd stod det 11-0 på resultattavlan. Ett resultat som gör att OS är över för Damkronorna.

6-0, Erin Ambrose (Poulin, Thompson)
7-0, Blayre Turnbull (Ambrose, Saulnier)
8-0, Brianne Jenner (Poulin, Nurse)
9-0, Emily Clarke (Bell, Zandee-Hart)
10-0, Brianne Jenner (Zandee-Hart, Thompson)
11-0, Sarah Fillier (Spooner, Fast)
Skott: 56-11 (19-3,20-3,17-5)
Publik: 669 (Wukesong Sport Centre)

I dagens andra kvartsfinal stod Tjeckien upp på ett bra sätt mot USA, men det blev tillslut förlust med 1-4 efter att amerikanskorna gjort tre mål i tredje perioden där stjärnan Kendall Coyne Schofield spikade slutresultatet med ett par minuter kvar att spela. De två kommande kvartsfinalerna spelas under morgondagen.