En av Slovakiens främsta spelare tackar för sig.

Den här tiden på året brukar det vara många spelare som väljer att avsluta sina karriärer och sommaren 2022 är inget undantag. Tidigare har vi rapporterat att både Duncan Keith och Pavel Datsyuk lägger skridskorna på hyllan och nu har även Andrej Sekera aviserat att karriären är över.

Jag har fått några erbjudanden som free agent, men jag bestämde mig ändå för att sluta. En stor anledning var att min son hade haft några medicinska problem under det senaste året. Efter allt vi gick igenom insåg jag att det bästa skulle vara om jag ägnade mer tid åt min familj. Jag trodde att det kanske skulle vända på något sätt, men så blev det inte, säger Sekera till den slovakiska tidningen SME. 

Del av skrällaget som slog ut Tre Kronor

Att den rutinerade backen väljer att avsluta karriären är egentligen ingen överraskning, den gångna säsongen kunde han bara spela drygt trettio matcher i Dallas och vi får går tillbaka till vintern 16/17 för att hitta en säsong där han kunde vara helt ordinarie. Trots det är det ett tungt slag för klubben som tappar en av sina mest rutinerade spelare, men även för Slovakien som mister ytterligare en spelare från den gyllene generationen.

Sekera debuterade i det slovakiska landslaget redan 07/08 och samma säsong avslutades med att han tog plats i VM-truppen. Sedan väntade VM-spel tre säsonger i rad och vintern 2010 spelade han totalt sju landskamper när Slovakien gjorde succé i OS, bland annat efter att ha besegrat Tre Kronor i kvartsfinalen. Säsongen 11/12 missade hans Buffalo att ta sig vidare till slutspelet vilket gjorde att Sekera kunde vara med i VM och där hjälpte han Slovakien hela vägen till finalen, där dock Ryssland blev en för svår motståndare. För backens del blev det ett lyckat mästerskap, förutom en silvermedalj åkte han även hem med som en av de främsta spelarna efter att ha gjort nio poäng på tio matcher.

2014 blev det återigen spel i de olympiska spelen och innan karriären skulle Sekera hinna med att vara med i ytterligare tre världsmästerskap, samtliga som lagkapten. Sommaren 2016 tog han dessutom plats i Team Europe som tog sig hela vägen till final i World Cup. Under sina år i NHL noterades backen för 253 poäng på 842 grundseriematcher, dessutom spelade han drygt fyrtio matcher i slutspelet.

FAKTA: Andrej Sekera
Ålder: 36 år
Längd/Vikt: 183cm/91kg
Position: back
Moderklubb: MsHK Prievidza
Meriter: VM-silver, Silver i World Cup, Spel i två OS och åtta VM. 842 NHL-matcher. Utsedd till Slovakiens främsta spelare 2016. 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här