En av 2000-talets främsta spelare lägger skridskorna på hyllan. 

Det kom kanske inte som någon större överraskning, men för ett par dagar sedan meddelade Pavel Datsyuk att han väljer att avsluta sin karriär. Den ryska stjärnforwarden berättade om sitt beslut på en presskonferens som hölls i och med vännen Alexander Semins avskedsmatch i som spelades i hans hemstad, Krasnoyarsk.

Anledningen till att Datsyuks besked inte kommer som en överraskning beror på att 42-åringen inte spelade någonting förra säsongen, något som sågs som ett tydligt tecken på att karriären närmade sig sitt slut. De två avslutande säsongerna spenderades i Yekaterinburg där han var lagkapten och noterades för fina 64 poäng på 103 matcher. Forwarden vände dock hem till Ryssland redan 2016, och hann med tre säsonger i SKA St Petersburg där höjdpunkten var KHL-segern 2017. Under samma period blev det även OS-guld i Pyeongchang, där han stod för sex poäng på lika många matcher.

“Magic man” tog Detroit till nästa nivå

Trots de fina avslutande åren hemma i Ryssland är Datsyuk naturligtvis mest känd för sin tid i NHL, världens bästa hockeyliga. Efter att ha draftats först i den sjätte rundan 1998 fanns det inga större förhoppningar om att den blyge ryssen skulle kunna slå sig in i ett av världens bästa lag, och det dröjde ytterligare ett par år innan Detroit flög över honom till USA. Väl på plats i motorstaden skulle Pavel dock visa sin klass, det blev 35 poäng under rookiesäsongen 01/02 där han hade del i att man lyckades vinna Stanley Cup.

Efter att ha fått en drömstart på sitt äventyr i Nordamerika fortsatte Datsyuk att ta för sig, vintern 03/04 fick han spela sin första All-star match och ett par år senare fick han sin första individuella utmärkelse – Lady Byng Trophy. Priset går till ligans mest gentemana mässiga spelare och Datsyuk skulle senare få ta emot utmärkelsen ytterligare tre gånger. 2006 tog han över rollen som assisterande lagkapten och säsongen 07/08 stod han för totalt 120 poäng när Detroit återigen vann Stanley Cup. Samma säsong blev Datsyuk utsedd till ligans främsta defensiva forwarden och nu var det inte något snack – han var en av världens bästa spelare.

Tillsammans med bland annat Henrik Zetterberg skulle Datsyuk ta Detroit till en ny nivå, man tappade en viktig ledare i Nicklas Lidström men med “Magic Man” kvar i laget fanns all anledning att följa Red Wings även i fortsättningen. 2014 fick Datsyuk vara lagkapten när Ryssland spelade OS på hemmaplan och den rollen skulle han även ha fyra år senare, men då fick man som bekant spela under den olympiska fanan.

Efter att ha spelat totalt fjorton säsonger och noterats för mer än tusen poäng, varav 918 i grundserien, var det 2016 dags för Datsyuk att lämna Detroit och ska man vara ärlig har laget inte lyckats hitta en värdig ersättare. Sedan ryssen tackade för sig har man inte tagit sig till slutspel en enda gång, det säger en hel del om hur viktig han var för klubben.

FAKTA: Pavel Datsyuk 
Ålder: 42 år
Position: Forward
Moderklubb: Yunost Yekaterinburg
Övriga klubbar i karriären: Ak Bars Kazan, SKA Yekaterinburg, Spartak Yekaterinburg, Detroit, SKA St Petersburg, Dynamo Moskva, Avtomobilist Yekaterinburg
Meriter: OS-Guld, VM-Guld, 2 Stanley Cup-titlar, Fyra gånger utsedd till NHL:s gentleman, tre gånger utsedd till ligans främsta defensiva forward, KHL-seger.

Vilket är ditt främsta minne från Pavel Datsyuks karriär? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.