Diskussionerna kring Hockey-VM i Belarus fortsätter. Nu har IIHF-ordföranden Rene Fasel träffat presidenten Aleksandr Lukasjenko.
Fasel meddelar också att flera länder anmält sitt intresse för att arrangera mästerskapet.

Oroligheterna i Belarus fortsätter och från flera håll har det riktats skarp kritik mot att landet ska arrangera VM i Ishockey 2021. Både spelare och ledare från flera länder har sagt att de kommer att bojkotta mästerskapet om Belarus ska arrangera det.

Tidigare har vi kunnat berätta att IIHF:s ordförande René Fasel skulle resa till Minsk och träffa Belarus president Aleksandr Lukasjenko, men på grund av att Fasel varit sjuk i covid-19 har mötet dragit ut på tiden.

Tidigare den här veckan ägde mötet rum och nu säger René Fasel att huvudalternativet fortsatt är att mästerskapet ska arrangeras i Belarus, men att förusättningarna snabbt kan ändras.

– Målet att hålla VM i Belarus har inte förändrats, men många andra saker har. IIHF är djupt bekymrad över förmågan hos arrangören i Minsk att leverera turneringen i en säker covid-19-miljö, det pågår en pågående utredning av IIHF om den belarusiska ishockeyförbundets ordförande, och det finns oroligheter i landet som har påverkat turneringsförberedelserna avsevärt och väckt ett antal berättigade farhågor från lag, supportrar och regeringsfolk. Vi kan inte ignorera dessa bekymmer, men vi har också lag och partners som litar på oss för att hitta ett sätt att hålla ett världsmästerskap 2021. Men för att lösa dessa problem behövde vi öppna och upprätthålla en konstruktiv dialog med den belarusiska ledningen, och det börjar med regeringen, säger han till IIHF:s hemsida.

Under tiden som oroligheterna pågått i Belarus har flera andra länder pekats ut som alternativa värdländer. Fasel bekräftar att flera länder visat sitt intresse för att arrangera mästerskapet. Bland annat har vårt grannland Danmark anmält sitt intresse och även Slovakien ska finnas med i bilden.

Sedan tidigare har det spekulerats kring hur mästerskapet kan komma att se ut om Belarus skulle bli av med sitt värdskap för turneringen. Nu medger Fasel att det finns intresse från andra länder att hålla i VM vid en sådan situation.

Huruvida Lettlands fortsatta värdskap påverkas eller inte utifrån den nuvarande situationen är oklart.

– Vårt ansvar just nu är att få så mycket information till rådet så att man kan fatta det bästa beslutet. Detta inkluderar att göra en översikt över läget och utvärdera beredskapen från andra länder för att eventuellt vara värd för evenemanget.

Ishockey-VM i Belarus och Minsk förväntas starta den 21 maj.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Journalist Mattias är en journalist med inriktning på ishockey som har flera års erfarenhet av bevakning och journalistik inom sporten. På uppdrag från Hockeynews.se som är en av Sveriges största webbtidningar inom ishockey så har han skrivit många läsvärda artiklar och reportage. Mattias har bevakade dessutom den senaste upplagan av Ishockey-VM på plats där han intervjuade spelare och supportrar. Kontakt: [email protected]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här