En av Frölundas mest klassiska spelare har gått ut tiden. 

Det råder sorg i Frölunda efter gårdagens nyhet om att den tidigare spelaren Roger Olsson gått bort, 80 år gammal. Olsson debuterade i klubben redan tjugo år gammal och fanns med i laget när man tog sitt historiska SM-guld 1965.

– Roger var en oerhört lojal spelare och lagkamrat. Han var en utmärkt center och spelfördelare såväl i Frölunda som landslaget. Och klubben Frölunda satt djupt i hans hjärta, säger lagkamraten Kjell Jönsson till klubbens hemsida.

Från gurkstaden till toppen

Roger Olsson var starkt förknippad med Frölunda men karriären tog fart hemma i Västerås där han tidigt fick chansen att visa upp sig och efter en stark säsong 63/64 värvades han sedan till Göteborgsklubben som satsade mot toppen. Väl på plats på västkusten blev det succé och med Olsson i laget tog klubben nya steg framåt. Totalt blev det tolv säsonger i Frölundatröjan för Olsson innan karriären rundades av i grannklubben Hanhals men det är utan tvekan i Frölunda som flest supportrar har minnen av honom.

Förutom att göra sig ett namn i Frölunda och den högsta divisionen i Sverige tog Olsson även klivet ut på internationell is, och under 60 och början av 70-talet var han ofta uttagen i landslaget. 1968 gjorde han mästerskapsdebut vid de olympiska spelen i Grenoble men bäst gick det vid VM ett år senare där Olsson stod för tre mål när Sverige tog silver. Man lyckades sedan förvara sin silvermedalj 1970 och även den gången med Västeråssonen i laget. Totalt blev det 36 A-landskamper för Roger Olsson som sammanlagt spelade drygt 250 matcher i Frölunda mellan 1964-76.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.