Nu vet Finland hur det känns att vinna i Ishockey-VM 2024. 

Efter en mållös premiär där det blev förlust på straffar mot Tjeckien var det under söndagen dags för Finland att försöka ta sin första seger i gruppspelet och man fick en flygande start i mötet med Storbritannien. Halvvägs in i första perioden kunde Oliver Kapanen styra in ledningsmålet och även om britterna lyckades hålla tätt resten av perioden så kändes det som att Finland kopplat ett bra grepp om matchen.

Stjärnans uppvisning i den finska målfesten

I andra perioden blev det finska övertaget än mer tydligt, redan efter knappt två minuters spel utökade Jesse Puljujärvi ledningen och forwarden skulle senare vara delaktig i ytterligare två mål under perioden. Trots Pittsburghspelarens fina spel blev han överglänst av Mikael Granlund som spelade fram till tre mål under den andra perioden. Finland lyckades med bedriften att göra hela fem mål inom loppet av arton minuter och det säkrade naturligtvis lagets första seger i gruppspelet.

I den avslutande perioden behövde Finland inte ta ut sig nämnvärt men man fortsatte att skapa lägen och det skulle ge utdelning, först genom Mikko Lehtonens 7-0 där Granlund stod för sin fjärde assist i matchen, innan Oliver Kapanen kunde fullborda sitt hattrick och precis som vid matchens första mål var det en styrning.

En annan spelare att lyfta fram från den här målrika matchen är Ahti Oksanen, Oskarshamnsforwarden spelade fram till hela fyra mål och imponerande sju poäng på sina nio första VM-matcher.

För Storbritannien blev det en minst sagt tung match vilket gör att man inlett gruppspelet med två förluster och den dystra målskillnaden 2-12. Nu väntar ett par dagars återhämtning innan nästa match som spelas på onsdag då Schweiz står för motståndet. Just Schweiz spelar redan ikväll då det vankas derby mot Österrike och den matchen startar 20:20.

MATCHFAKTA
Finland – Storbritannien: 8-0 (1-0,5-0,2-0)
1-0 Oliver Kapanen (Kaski, Oksanen)
2-0 Jesse Puljujärvi (Kaski, Oksanen)
3-0 Jere Innala (Granlund, Pakarinen)
4-0 Juuso Riikola (Puljujärvi, Oksanen)
5-0 Oliver Kapanen (Puljujärvi, Granlund)
6-0 Olli Määttä (Granlund)
7-0 Mikko Lehtonen (Helenius, Granlund)
8-0 Oliver Kapanen (Määttä, Oksanen)
Skott: 47-14 (11-5,16-3,20-6)
Utvisningsminuter: 4-10
Publik: 15433 (02 Arena, Prag)

MER OM VM: Inför Tre Kronors match mot Polen 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här