Trots att många tackat nej till VM finns det gott om profiler att titta lite extra på. 

Inför VM är den stora frågan ofta vilka spelare som kommer vara med i mästerskapet och så har det varit även i år, vi vet sedan tidigare att många svenska stjärnor tackat nej till att delta och de övriga landslagen har haft liknande problem. Trots det råder det ingen brist på profiler att titta lite extra på under de kommande veckorna, både i Tre Kronor och de andra lagen. Nedan följer tio spelare som kan vara värda att följa under VM.

10 spelare att hålla koll på i VM 2023

Richard Panik – Slovakien

Ålder: 32 år Position: forward Klubb: Lausanne
Kommentar: Slovakien är inne i en utdragen generationsväxling där man saknar stora stjärnor i NHL och de som håller till i ligan har av en eller annan anledning valt att inte vara med i VM. Det gör Richard Panik till lagets på pappret tyngsta pjäs, 32-åringen håller numera till i Schweiz men har spelat tio säsonger i NHL och tidigare varit med i flertalet mästerskap. Vid sitt senaste VM (2019) stod forwarden för sju poäng på lika många matcher och förhoppningarna är nog på något liknande även den här gången.

Roman Cervenka – Tjeckien

Ålder: 37 år Position: forward Klubb: Rapperswil
Kommentar: Efter ett succéartat VM där det blev brons fanns stora förhoppningar om att Tjeckien skulle kunna bygga ett start lag även i år, men flertalet tunga pjäser har tackat nej vilket sänker förväntningarna en hel del. Som tur var finns veteranen Cervenka kvar och det är verkligen goda nyheter, 37-åringen vann med sina 17 poäng hela turneringens poängliga och det är inget snack om att forwarden är en av Europas mest spelskickliga när allt stämmer. Kommer från en stark säsong nere i Schweiz och blir utan tvekan en av Tjeckiens viktigaste spelare i VM.

Leo Carlsson – Sverige

Ålder: 18 år Position: forward Klubb: Örebro
Kommentar: Visst, sett till nuvarande kapacitet är förmodligen Lucas Raymond en spelare som kommer producera mer under VM men tittar man på potentialen är det verkligen läge att titta lite extra på Leo Carlsson. Den lovande forwarden har haft en fin säsong vilket resulterade i en VM-biljett och nu får han chansen att visa upp sig inför sommarens draft där han, med bra insatser i ryggen, skulle kunna bli vald väldigt tidigt. Klubbar som Anaheim, Columbus, Montréal och San Jose kommer utan tvekan hålla ett extra öga på den unge svensken.

Nino Niederreiter – Schweiz

Ålder: 30 år Position: forward Klubb: Winnipeg Jets
Kommentar: Åldermannen Andres Ambühl må vara Schweiz stora profil men Niederreiter är den stora stjärnan och förmodligen även deras viktigaste spelare. 30-åringen spåddes en lysande framtiden när han 2010 draftades som nummer fem och även om han inte riktigt lyckats leva upp till hypen är det inget snack om att forwarden håller hög klass. Den här säsongen har formen varit relativt god och det blev bland annat fyra poäng på fem slutspelsmatcher innan Winnipeg slogs ut, vilket gav Schweiz chansen till en fin förstärkning.

Moritz Seider – Tyskland

Ålder: 22 år Position: back Klubb: Detroit Red Wings
Kommentar: Det såg länge ut som Seider skulle missa VM på grund av en skada, men i sista stund tillfrisknade han vilket givetvis var goda nyheter för Tyskland. Med 22-åringen i laget ökar slagstyrkan avsevärt och man kommer ha stor användning av – förmodligen – turneringens främsta back. Blev utsedd till årets Rookie i NHL förra säsongen är en spelare som Detroit kommer bygga sitt lag runt under de kommande åren. Gör trots sin ålder sitt fjärde VM och blir minst lika viktig som förra året, då han stod för sju poäng.

Adam Fantilli – Kanada

Ålder: 18 år Position: forward Klubb: University of Michigan
Kommentar: Precis som i Tre Kronor finns det förmodligen spelare som kommer ha en mer framträdande roll än Fantilli, men han kommer ändå bli väldigt intressant att följa. 18-åringen är en av Kanadas mest lovande spelare och många spår att det antingen kommer bli han eller Leo Carlsson som väljs som nummer två i sommarens draft. Det gör naturligtvis insatserna i VM extra viktiga då scouterna får chansen att granska båda spelarna på nära håll.

Alex Tuch – USA

Ålder: 27 år Position: forward Klubb: Buffalo Sabres
Kommentar: Buffalo har knappast gått som tåget den här säsongen men i Alex Tuch har man haft ett offensivt hot som kunnat skapa problem för de flesta försvaren i ligan. 27-åringen kommer från sin överlägset starkaste vinter där det bland annat blev 36 mål och nu belönas han genom att få göra VM-debut. USA har ett på pappret högintressant lag med flera skickliga spelare men känslan är att Tuch kan bli tungan på vågen i jakten på medalj.

Mikko Rantanen – Finland

Ålder: 26 år Position: forward Klubb: Colorado Avalanche
Kommentar: Att Patrik Laine missar VM är naturligtvis en tung smäll men nyheten att Mikko Rantanen flyger in från Nordamerika gör att Finland ändå kan se fram emot ett förhoppningsvis lyckat VM på hemmaplan. 26-åringen är mästerskapets största stjärna och kommer från sin poängmässigt främsta säsong hittills i karriären vilket trissar upp förväntningarna. Gör nu sitt fjärde VM i jakt på första guldet, men firade stora triumfer redan förra året då han stod för totalt 117 poäng när Colorado vann Stanley cup.

Nikolaj Ehlers – Danmark

Ålder: 27 år Position: forward Klubb: Winnipeg Jets
Kommentar: Sverige och Finland är de länderna i norden som har störst chans att hävda sig i VM men det finns skickliga spelare även hos Norge och Danmark. Danskarna åker till VM med många rutinerade spelare där Nikolaj Ehlers får ses som den stora stjärnan, 27-åringen draftades som nummer nio 2014 och slog sig direkt in i Winnipeg, där han nyligen avslutat sin åttonde säsong. Håller i sina bästa stunder riktigt hög klass och gör nu sitt fjärde VM.

Tyler Toffoli – Kanada

Ålder: 31 år Position: forward Klubb: Calgary Flames
Kommentar: Många stjärnor har valt att stanna hemma men i Toffoli har Kanada en offensivt skicklig spelare som kommer bli avgörande för hur laget ska kunna hävda sig i VM. Kommer från sin främsta säsong hittills i NHL där det blev 73 poäng i grundserien och nästa år kommer han förmodligen komma upp i 800 matcher och 500 poäng i världens bästa liga. Kanada har många debutanter i sin trupp men Toffoli var med redan 2015 och den gången blev det som bekant VM-guld, på meritlistan finns dessutom Stanley cup segern med Los Angeles från året innan.

MER INFÖR VM: Här är Tre Kronors VM-trupp
Mängder av debutanter i Kanadas VM-trupp

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.