Ishockey-VM:s attraktionsvärde fortsätter att vara relativt lågt. 

Månaden maj brukar innebära ishockey-VM och så även 2023. Den här gången står Finland och Lettland för värdskapet och förhoppningen är precis som vanligt att försöka skapa en riktig hockeyfest. Båda landslagen gör sitt bästa för att bygga så starka lag som möjligt och i Finlands fall har det gått relativt bra då stjärnor som Mikko Rantanen och Kaapo Kakko tackat ja till att vara med i VM, men överlag har det varit svårt att locka stjärnor från NHL till mästerskapet. En gammal trend som därmed håller i sig.

Skola, skada, sol

För svensk del har det gått både bra och dåligt med lagbygget inför VM, Lucas Raymond är en av spelarna som anlänt från NHL och forwarden stod för flera lovande insatser under Czech Hockey Games vilket höjer förväntningarna inför det som väntar. Dessvärre finns det en hel rad stjärnor som valt att avstå från VM-spel även 2023. Listan kan göras lång och den är minst lika lång när det kommer till anledningen. Ibland handlar det om att man behöver vila (gärna i form av solsemester) efter en lång säsong, ibland är det en gammal skada som gör sig påmind och ibland behöver man vara hemma på grund av barnens skola.

Så sent som under förmiddagen har listan med spelare som tackat nej blivit ännu längre då Los Angeles skyttekung Adrian Kempe samt Minnesotas målvakt Filip Gustavsson gått ut med att deras säsonger är avslutade. Däremot tyder det mesta på att forwarden Carl Grundström ansluter, men i övrigt har det mestadels varit negativa besked från spelarna i NHL.

5 svenska stjärnor som tackat nej till VM 

  1. Erik Karlsson. Vår just nu största stjärna i NHL har gjort en väldigt bra säsong och tippas bli utsedd till ligans främsta back, men han har valt att tacka nej på grund av att livspusslet inte går att lösa.
  2. Victor Hedman. Även backbjässen i Tampa Bay har tackat nej till VM och för honom är det gamla skador som besvärar. Det är dock högst oklart om samma skador verkligen hade hindrat honom om Tampa gått långt i slutspelet.
  3. Elias Pettersson. Enligt ryktena ville Vancouverstjärnan vara med i VM men försäkringen för att delta skulle bli väldigt dyr och den kunde inte det svenska ishockeyförbundet betala. Det hela blev extra besvärligt eftersom forwarden sitter på ett kontrakt som snart går ut.
  4. Nicklas Bäckström. Redan för en månad sedan aviserade “Bäckis” att han inte kan vara med i VM. Det vore, citat “varit så jäkla roligt” slut citat, men efter en säsong präglad av skador väljer den rutinerade forwarden att rehabilitera sig inför hösten.
  5. Linus Ullmark. Sveriges och kanske hela NHL:s främsta målvakt kommer från en fantastisk säsong, men efter det oväntat tidiga uttåget från slutspelet har Aftonbladet rapporterat att 29-åringen tackat nej till VM. Vid samma tidpunkt förra året valde han att vara med i turneringen.

En spridande trend

Besvikelsen är stor hos många svenska supportrar som återigen tvingas se ett mästerskap utan många av de främsta stjärnorna, men det finns en klen tröst. Det är nämligen inte bara Tre Kronor som har svårt att locka sina bästa spelare till VM, det är en trend som sprider sig mer och mer för varje år som går. Kanada har en trupp som till stor del är byggd av spelare från NHL, men det är ett flertal stjärnor som tackat nej till att åka österut – däribland starka namn som Jonathan Huberdeau (Calgary), Nathan MacKinnon (Colorado) och inte minst Pittsburghs Sidney Crosby.

Förra året gjorde Tjeckien sitt bästa VM på många år men den här gången har flera av hjältarna valt att tacka nej, inte minst den populära duon David Krejci och David Pastrnak som samlade ihop hela 169 poäng i grundserien. Faktum är att ytterligare två tjecker från samma lag också tackat nej till VM-spel. Att backen Jakub Zboril tackade ja känns därför som en klen tröst.

Än återstår det några dagar innan de olika landslagen presenterat sina definitiva trupper till VM, även under turneringens gång kan det komma förstärkningar men mycket talar för att Ishockey-VM 2023 blir ett mästerskap i raden där de stora stjärnorna saknas.

Vilken svensk spelare hade du helst sett i VM? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här