Tre Kronor har fått en bra start på sin uppladdning inför VM. 

Med en vecka kvar till VM i Finland och Lettland är det hög tid att slipa på formen och för svensk del fanns chans till det i onsdagskvällens möte med Schweiz, som dessutom var startskottet på den sista turneringen inför resan österut. Tre Kronor fick något av en drömstart på matchen i och med ett tidigt powerplay och väl där kunde Lucas Raymond snyggt sätta ledningspucken, vilket dessutom var hans första mål i sin första A-landskamp.

Seger – men inte mycket mer än så

Efter Raymonds mål fick publiken i Scandinavium bevittna en fortsättning av perioden som var relativt händelsefattig, följt av ytterligare en period där inget av lagen riktigt fick spelet att fungera. Väl i den tredje akten klev Raymond fram på nytt och kunde utöka ledningen, även den gången i powerplay, och därmed var segern i praktiken säkrad. I slutskedet av matchen plockade Schweiz ut målvakten i jakt på en reducering men då kunde Alexander Nylander spika slutresultatet till 3-0 i tom bur vilket innebar att även han fick göra mål i sin landslagsdebut.

– Vi har en hel del att jobba på såklart som vi visste om, men jag upplever ändå att vi spelar lite mer för resultatet i tredje och det gillar jag. Jag tycker spetsspelare kliver fram och visar vad de betyder. Jag vet att vi möter ett samspelt lag som jobbar väldigt hårt och som är ganska nöjda att kanske inte vara spelförande, att kunna ligga på kontring. Jag tycker att vi i första kontrollerar väldigt bra, vi ger egentligen inte bort någonting. I andra blir det lite fram och tillbaka, säger förbundskaptenen Sam Hallam till SVT efter slutsignalen.

MATCHFAKTA
Sverige – Schweiz: 3-0 (1-0,0-0,2-0)
1-0 Lucas Raymond (Sandin, Carlsson)
2-0 Lucas Raymond (Carlsson, Berggren)
3-0 Alexander Nylander (Berggren)
Skott: 22-20 (7-4,9-8,6-8)
Utvisningsminuter: 6-10
Publik: 6837 (Scandinavium, Göteborg)

Tre punkter från matchen

  1. Lucas Raymonds succé. Forwarden från Detroit kommer bli viktig i VM och visade direkt att han är en spelare som håller hög internationell klass, inte minst genom sitt fina målskytte. Har haft en något blekare säsong än som rookie men erbjuder spets till Tre Kronor och såg ut att få ett stort förtroende av Hallam.
  2. Stabila Johansson. De senaste dagarna har Tre Kronor plockat in Jesper Wallstedt från Nordamerika men i kvällens match fick Lars Johansson förtroendet och den rutinerade målvakten visade att han trivs väldigt bra i Scandinavium. Ställdes sällan på några större prov men var stabil och gör ofta fina insatser i landslaget.
  3. Talangens drömchans. Inför säsongen var det få som trodde att Leo Carlsson skulle kunna bli en VM-spelare men supertalangen gjorde ett starkt slutspel med Örebro och har fått chansen att visa upp sig i landslaget den senaste veckan. I kvällens match tog han plats i förstakedjan och tackade genom att vara inblandad i två av lagets mål. Bör ha god chans att knipa en VM-biljett.Nästa match spelas på lördag mot Tjeckien. 
Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.