Kanada hade siktet inställt på revansch i nattens match.

När det vankas Junior-VM brukar Kanada vara favoriter och 2022 är inget undantag, inte minst eftersom mästerskapet spelas på hemmaplan. Därför kom förlusten i premiären mot Tjeckien som en tråkig överraskning både för spelare och supportrar. Missnöjet var tydligt och därför blev nattens match mot Tyskland till en chans att ta revansch och samtidigt få upprättelse.

Kanada inledde matchen i ett rasande tempo och kunde ta ledningen redan efter knappt sju minuters sport när Dylan Guenther höll sig framme i powerplay. Just spelformen powerplay blev något av en nyckel för Kanada i matchen, efter en tysk kvittering kunde Shane Wright sätta 2-1 i spel fem-mot-fyra innan Connor Bedard punkterade första perioden med sitt första mål för kvällen.

Supertalangens briljans

Rent spelmässigt stod Tyskland upp på ett helt okej sätt men i början av andra perioden kunde Bedard utöka ledningen till 4-1 med ett mål som satte hemmalaget i en minst sagt bra sits. Frustration och slarv gjorde att Tyskland drog på sig flera utvisningar och föga överraskande skulle Kanada ta vara på sina chanser. Med knappt sex minuter kvar av perioden fullbordade Bedard sitt hattrick i powerplay men innan det var dags för pausvila skulle Kanada hinna med att göra ytterligare fyra mål, bland annat två av Guenther som också skulle göra hattrick i den här målglada tillställningen.

Med 9-1 på resultattavlan efter två spelade perioder var segern naturligtvis säkrad för Kanada och kunde spela ut och samtidigt ha lite mer marginaler i sitt spel. Tyskland var ett sedan länge slaget lag som definitivt tappade hoppet när Zack Ostapchuk utökade ledningen med ett välplacerat skott redan en minut in i tredje perioden. Några minuter senare assisterade Bedard till Joshua Roy som satte 11-1 vilket var hans första mål i matchen. Under andra halvan av perioden beslöt sig den kanadensiska att vila sina främsta spelare vilket faktiskt gav Tyskland lite mer utrymme och i powerplay kunde Philip Sinn reducera med ett välplacerat skott.

Tyskens mål blev nattens sista och Kanada vinner matchen helt rättvist, man skapar tillräckligt många chanser för att göra många mål och med koncentrationen på topp skiljer det flera nivåer mellan lönnlöven och ett lag av Tysklands kaliber. Det är lätt att titta lite extra på Connor Bedard som var fullständigt briljant i den här matchen men det är även på sin plats att berömma Dylan Guenther som stod för tre mål och visade att Arizona gjorde helt rätt när man valde honom som nummer nio i draften 2021. Vilket lag som får chansen att drafta Bedard återstår att se men det är inget snack om att precis ALLA vill ha honom i sitt lag redan nästa säsong.

9-1, Logan Stankoven
10-1, Zack Ostapchuk (Korchinski, Bankier)
11-1, Joshua Roy (Bedard, Korchinski)
11-2, Philip Sinn (Oswald, Krening)
Skott: 52-16 (17-5,22-6,13-5)
Utvisningsminuter: 10-37

Efter segern kan Kanada pusta ut en aning och blicka fram mot matchen mot Österrike som spelas natten till fredag. För tysk del väntar också Österrike och den matchen spelas 22:00 senare samma dag.