Vi avslutar en händelserik dag med att blicka tillbaka på några av höjdpunkterna från ishockey-VM i Finland.

Mötet mellan Tyskland och Danmark räknades på förhand inte som ett av dagens hetaste, men på ett sätt blev det faktiskt så – redan innan matchen blåstes igång tvingades man nämligen utrymma arenan efter att brandlarmet startat. Matchen blev kraftigt försenad och kanske var det därför som spelarna inte direkt var på topp, det här blev nämligen en målsnål och inte så värst underhållande kamp som Tyskland tillslut vann efter att Marc Michaelis gjort matchens enda mål.

Outsiderns formbesked – efter stjärnans succédebut

Inför VM lyftes Tjeckien fram som en möjlig outsider och man inledde även mästerskapet på ett lovande sätt, men sedan föll man först mot Sverige och i tisdags föll man överraskande på straffar mot Österrike. Ett frågetecken väcktes därför till liv inför kvällens möte mot Lettland, men väl där visade tjeckerna sin klass. Efter fyra minuters spel tog man ledningen genom Hynek Zohorna och när den första perioden summerades stod det 5-0 på resultattavlan. Det blev tillslut en stabil seger med 5-1 vilket gör att Tjeckien tog tre viktiga poäng som för upp laget till fjärdeplatsen i grupp B, endast en poäng efter trean USA. Noterbart från matchen var att fixstjärnan David Pastrnak visade sin klass direkt i debuten, i andra perioden assisterade han först till Roman Cervenkas 2-0 innan han en stund senare själv kunde utöka ledningen till 5-0.

Just USA spelade några timmar tidigare och tog, precis som förväntat, samtliga poäng i mötet mot Storbritannien men det blev nog svårare än de hade tänkt sig. Efter första perioden var det fortfarande mållöst och där hade amerikanerna dessutom dragit på sig flera utvisningar som hade kunnat sätta laget i en svår sits. I andra perioden tog man dock ledningen och det blev tillslut en relativt trygg seger med 3-0 vilket gör att man ligger bra till inför de avslutande matcherna i gruppspelet.

Tufft test för Kanada

På förhand sågs Kanada som stor favorit inför mötet mot Kazakstan men det började långt ifrån bra, redan efter ett par minuters spel kunde nämligen Yegor Petukhov sätta favoriten i en svår sits. Det skulle dock bara dröja lite drygt en minut innan kvitteringen kom, men resterande del av perioden blev en svängig historia där Kazakstan på nytt tog ledningen innan Kanada kunde svara med en kvittering innan Adam Lowry satte viktiga 3-2.

Halvvägs in i andra perioden utökade Damon Severson ledningen med sitt andra mål för kvällen, men Kazakstan hade långt ifrån gett upp. En bit in i tredje perioden kunde Kirill Savitsky reducera till 4-3 och på nytt skapa spänning. Med några minuter kvar av matchen förstörde man dock själva på spänningen genom att dra på sig en utvisning som Kanada kunde ta tillvara på bästa sätt, Dylan Cozens andra mål för kvällen och han skulle även hinna spika slutresultatet till 6-3 vilket även fullbordade forwardens hattrick. Segern till trots blev det här ett bevis på att även ett lag som Kanada kan få problem om man inte är på tårna och spelar på topp.