Storbritanniens trupp i Hockey-VM 2024
Hos oss tar ni del av den senaste informationen kring Storbritanniens trupp i Hockey-VM 2024 och Storbritanniens laguppställning! Hockey och Storbritannien passar inte direkt som handen i handsken men på senare år har de brittiska öarna blivit allt bättre när det kommer till att hantera puck och klubba. Genom åren har landslaget fått förstärkning av spelare som har en koppling till England men som även har rötterna i andra länder. Så är fallet med forwarden Mike Hammond, som tippas bli en av nyckelspelarna i Storbritanniens trupp under mästerskapet.
31-åringen har fått den mesta av sin skolning i Kanada men tog 2016 steget över till Europa där det blev spel i Skottland och England, senare Tyskland och den här säsongen har spenderats i den danska ligan. Vid senaste VM-turneringen, som spelades 2019, noterades Hammond för fyra mål på sju matcher och det är just målskyttet som sägs vara en av hans främsta styrkor. Definitivt en spelare att hålla ögonen på i Storbritanniens Hockey-VM trupp 2024.
Det finns ytterligare spelare att bevaka lite extra i Storbritanniens lag. En av landslagets mest rutinerade spelare hittar vi i Jonathan Phillips, som debuterade redan säsongen 02/03 och som varit lagkapten i närmare tio år. Forwarden har hunnit bli 38 år gammal men hänger fortfarande med på ett bra sätt, den här säsongen har det dock blivit sparsamt med speltid i den tyska tredjeligan. Lär inte ha en gjuten plats i Storbritanniens laguppställning, men det återstår att se om 38-åringen kan sätta ett avtryck i Storbritannien.
Storbritanniens Hockey VM trupp 2024:
- Jackson Whistle, Belfast Giants
- Dallas Ehrhardt, Manchester Storm
- Mark Richardson, Cardiff Devils
- Scott Conwa, Belfast Giants
- Lewis Hook, Belfast Giants
- Matthew Myers, Nottingham Panthers
- Luke Ferrara, Coventry Blaze
- Joshua Waller, Cardiff Devils
Nyheter om Storbritanniens Hockey-VM trupp 2024
Storbritannien är ett av få landslag som inte vänder blicken mot NHL i hopp om förstärkningar inför Hockey-VM 2024, istället får man förlita sig på lokala talanger som har en minst sagt annorlunda säsong bakom sig, men som förhoppningsvis är sugna på att ansluta till Storbritannien och skria in sig i Storbritanniens laguppställning. Den brittiska ligan stängdes ned tidigt och man gjorde tillslut valet att ställa in säsongen helt. Det har gjort att flertalet har tvingats lämna öarna för att hålla igång i andra länder. Något som även gör att Storbritannien kan komma att se annorlunda ut än vanligt. Följ VMishockey.se för att få senaste nytt kring Storbritanniens trupp i Hockey-VM 2024.
Ingen press på Storbritannien i Hockey-VM 2024
Höga förväntningar på Storbritanniens Hockey-VM trupp 2024? Knappast. Det finns några lag som åker till Hockey-VM med krav om medaljer och framgång men Storbritannien hör inte in i den kategorin. Storbritanniens laguppställning håller inte allt för hög klass, istället handlar det mest om att skaffa nya erfarenheter för att på sikt bli ett landslag att räkna med. Senast det begav sig blev man näst sist i gruppspelet och risken är stor att det blir något liknande även den här gången för Storbritanniens trupp i Hockey-VM 2024.
Storbritanniens historik i Hockey-VM
England och de brittiska öarna är mer kända för fotboll men hockey har faktiskt varit en del av ländernas identitet under en lång tid. Storbritannien var en av fyra medlemmar som grundade det internationella ishockeyförbundet 1910 och under de första åren var man därmed en stormakt. Bland de största meriterna finns OS-guldet 1936 där man bland annat besegrade Kanada med 2-1 och de två kommande åren blev det dubbla silver i VM.
På slutet av 30-talet tog dock storhetstiden slut och sedan dess har Storbritannien fått nöja sig med hedersamma förluster och framgångar i de lägre divisionerna. För två år sedan tog man ett stor steg framåt genom att kvalificera sig för A-VM och det är faktiskt den främsta bedriften sedan mitten av 90-talet.
Kända spelare i Storbritanniens landslagshockey
För att hitta klassiska spelare inom den brittiska hockeyn så får vi färdas långt bak i tiden, närmare bestämt till det inte så glada 30-talet. Under den här tiden var Storbritannien en nation att räkna med inom hockeyn och man hade flera spelare som höll hög klass under många år. Inte minst forwarden Edgar Brenchley som var en av landslagets nyckelspelarna när man vann OS-guldet 1936. Brenchley vann även både VM och EM-guld (på den tiden kombinerades mästerskapen). Forwarden spenderade mängder med säsonger i Nordamerika och blev efter karriären scout i både Washington Capitals och Pittsburgh Penguins, där han dessutom var assisterande tränare.
På senare år har brittiska spelare lyckats i NHL men då har det främst handlar om att man varit född på öarna, för att sedan tidigt flytta till Nordamerika. Så är fallet är målvakten Byron Dafoe, som är född i Sussex men som flyttade till Kanada i unga år. 1989 draftades han av Washington och mellan 1992-2004 blev det totalt 415 matcher i världens bästa liga. Den främsta säsongen var 98/99 då han, i Boston, höll nollan flest matcher av samtliga målvakt vilket även ledde till att han tog plats i den årliga All-star matchen.
Den mest kända spelaren med brittiska anor är forwarden Owen Nolan, som föddes i Belfast 1972. Efter att ha dominerat juniorhockeyn i Kanada valdes Nolan först av alla i draften 1990 och det skulle visa sig att Quebec tagit ett klokt beslut. Redan under sin andra säsong i klubben stod forwarden för imponerande 42 mål och under resterande del av 90-talet var han en omtalad och högt aktad spelare i ligan. Trots att Nolan är född i Storbritannien valde han tidigt att representera Kanada, han var bara med i två mästerskap men det blev guld båda gångerna – först i VM 1997 och sedan vid de olympiska spelen i Salt Lake City fem år senare. Mellan 1998-2003 var Nolan lagkapten i San José och totalt blev det 1200 matcher och drygt 800 poäng i NHL innan karriären rundades av med en säsong (2010/11) i Schweiz.