Sverige kan få klara sig i de olympiska spelen utan en av sina hetaste spelare. 

Det återstår fortfarande ett par månader kvar till OS i Peking invigs men det spekuleras redan vilt kring vilka idrottare som ska få åka med till spelen. Det gäller inte minst hockeyspelarna, där konkurrensen är hårdare än på många år och där relativt få kan känna sig givna.

Frågetecknet för succéspelaren

Tre Kronor kommer åka till Kina med målet att ta revansch för misslyckandet i de senaste olympiska spelen, men även för insatsen i vårens VM där det som bekant blev uttåg redan i gruppspelet. På pappret ser det ut som Sverige kan vara en av förhandsfavoriterna men det finns ett problem som kan sätta käppar i hjulen för förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

Redan flera månader innan OS har de olika förbunden gjort en så kallad brutto-trupp där totalt 55 spelare finns med. Av dessa kommer ungefär hälften få åka med till mästerskapet men i den truppen saknas en av höstens hetaste spelare, succérookien Lucas Raymond. Inför säsongen var det oklart om 19-åringen ens skulle få spela i NHL och där och då var det ingen skräll att forwarden inte tog plats i truppen, men de senaste veckornas framgångar har plötsligt gjort den svenska rookien högaktuell.

Problemet är att enligt regelboken, som det internationella ishockeyförbundet skrivit, får man inte ta ut spelare utanför brutto-truppen. Aftonbladet har varit i kontakt med svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom som medger att man ställt frågan kring om man kan få dispens – dock utan att ha fått något svar. Klockan tickar därmed vidare och det är oklart om vi får se Raymond i den gula landslagströjan när OS inleds.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.