Småkronorna bjöd på en riktig målfest i U18-VM.

Efter förlusten i premiären mot Kanada gick Småkronorna in i lördagens möte med Kazakstan som stora favoriter och man inledde på ett lovande sätt, men en utvisning gav kazakerna chansen att etablera ett offensivt spel och efter knappt sex minuters spel kunde man ta ledningen genom Abzal Alibek som även stod för ett mål i premiären mot Schweiz.

Trots underläget tycktes de svenska spelarna inte bli stressade utan man fortsatte att följa sin spelplan och det skulle bära frukt, halvvägs in i perioden kunde man få in en kvittering genom Valter Lindberg som inte spelade något i premiären mot Kanada men som fått chansen att kliva in i laguppställningen mot Kazakstan. Strax efter målet fick Sverige ett friläge men där Lucas Pettersson inte lyckades överlista den kazakstanska målvakten.

Småkronorna skulle avsluta den första perioden på ett övertygande sätt och i sitt första powerplay kunde man ta ledningen genom Victor Eklund som tidigare noterats för en assist till Lindbergs kvittering.

Islossning bäddade för Småkronornas första seger i U18-VM

Efter en inledning på matchen där Småkronorna skapade väldigt många chanser blev det ett annorlunda spel efter pausvilan. De svenska spelarna lyckades inte riktigt producera lika många chanser som i första perioden men man visade prov på en bättre effektivitet, redan efter 36 sekunders spel kunde Jakob Ihs Wozniak utöka till 1-3 och sedan dröjde det mindre än en minut innan Adam Hesselvall satte fyran med sitt första mål i turneringen.

I tredje perioden kunde Småkronorna bevaka sin ledning utan några större bekymmer men man fortsatte att gå på offensiva äventyr och det skulle resultera i inte mindre än tre mål där Melvin Fernström spikade slutresultatet till 1-7.

Kazakstan – Sverige: 1-7 (1-2,0-2,0-3)
1-0 Abzal Alibek (Shipilin, Kazhibekov)
1-1 Valter Lindberg (Eklund, Annborn)
1-2 Victor Lindberg (Zetterberg, Eriksson)
1-3 Jakob Ihs Wozniak (Eklund, Eriksson)
1-4 Adam Hesselvall (Nordlund, Berglund)
1-5 Jack Berglund (Härenstam, Sahlin Wallenius)
1-6 Lucas Pettersson (Öhrqvist, Fernström)