Nu står det klart hur Tre Kronors trupp ser ut till årets sista landskamper. 

I nästa vecka går Swiss Ice Hockey Games av stapeln i Fribourg och idag presenterade förbundskaptenen Sam Hallam vilka spelare som får åka med ner till Alperna. Det blev en trupp där mer än hälften av spelarna till vardags håller till just nere i den Schweiziska ligan.

– Vi har fått till en bra balans mellan offensivt skickliga spelare och spelare som gör jobbet i försvar och box play. Vi har lite mer tyngd och storlek jämfört med senast i Karjala, säger Hallam i ett uttalande på förbundets hemsida.

Davos dominerar

I den svenska truppen finns det en hel del bekanta namn som varit med i landslaget tidigare, bland annat backen Klas Dahlbeck som gjorde sin debut redan säsongen 11/12. Numera håller 31-åringen till nere i den Schweiziska storklubben Davos och med sig till turneringen får han ytterligare tre lagkamrater, det är backkollegan Magnus Nygren samt forwardsduon Leon Bristedt och Dennis Rasmussen. Det är dock värt att poängtera att de två senare haft en del skadeproblem under hösten vilket gör deras form till något av ett frågetecken.

Få inslag från SHL – talangen får chansen

Till skillnad från i Karjala Tournament är det ganska få spelare från SHL som tagits ut i truppen, detta eftersom Hallam vill testa så många som möjligt inför VM och han har även en överenskommelse om att som mest bara plocka ut en spelare från varje klubb. Trots detta har både Brynäs och Linköping gått med på att skicka två spelare vardera. Noterbart är att båda truppens målvakter, Anders Lindbäck och Marcus Högberg, håller till i ligan.

Bland spelarna från SHL finns det ett namn som sticker ut lite extra – Emil Heineman. Forwarden kommer från en riktig hockeysläkt och är bland annat kusin med Djurgårdens Olle Liss, men är i landslaget för att han ses som en av Leksands mest lovande spelare. 21-åringen gjorde en fin säsong 21/22 och får nu för första gången chansen att spela i Tre kronor.

Spelarna som saknas

Som vanligt finns det en del spelare som kanske hoppats bli uttagna men som istället får stanna hemma och förbereda sig inför julen tillsammans med familjen. En stor anledning till det är att Tre Kronor väljer att testa så många spelare som möjligt för att kunna få en bra överblick och samtidigt inte belasta vissa klubbar för mycket. Bland spelarna som skulle kunnat vara aktuella finns Davos-stjärnan Joakim Nordström som var med i både OS och VM förra säsongen och som inlett säsongen på ett minst sagt lovande sätt.

I samma liga finns även Linus Omark men det är ingen större överraskning att 35-åringen inte finns med i truppen, forwarden har inte varit med sedan OS för drygt fyra år sedan men en fin höst i samma land där turneringen ska spelas skulle möjligen kunnat göra att dörren öppnats på glänt. Jämför man med truppen i Karjala saknas även spelare som Jonathan Dahlén och André Petersson, som stod för fyra mål på tre matcher, men det var som sagt var ganska väntat.

TRE KRONORS TRUPP TILL SWISS ICE HOCKEY GAMES

Målvakter

Anders Lindbäck, Brynäs IF
Marcus Högberg, Linköping HC

Backar

Klas Dahlbeck, HC Davos
Oscar Fantenberg, Linköping HC
Magnus Nygren, HC Davos
Viktor Lööv, Biel-Bienne
Henrik Tömmernes, Geneve-Servette
Christian Djoos, EV Zug
Calle Andersson, HC Lugano
Tim Heed, Ambri-Priotta

Forwards

Emil Pettersson, Timrå IK
Marcus Sörensen, Fribourg-Gottéron
Oscar Eklind, Brynäs IF
Victor Ejdsell, Färjestad BK
Victor Rask, Fribourg-Gottéron
Leon Bristedt, HC Davos
Lucas Wallmark, ZSC Lions
Oscar Lindberg, SC Bern
Martin Lundberg, Växjö Lakers
Emil Heineman, Leksands IF
Dennis Rasmussen, HC Davos
Jesper Olofsson, Biel-Bienne
Jacob de la Rose, Fribourg-Gottéron
Robin Kovacs, Lausanne

Tre Kronors matcher i Swiss Ice Hockey Games 

15 december

Schweiz – Sverige (20:15)

17 december

Sverige – Finland (13:30)

18 december

Sverige – Tjeckien (16:30)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.