Sverige fick en tung start på U18-VM.

Småkronorna ställdes direkt på prov i U18-VM:s gruppspel då Kanada stod för motståndet och det skulle visa sig bli en rejäl utmaning för det svenska laget. Efter en inledning där spelet böljade fram och tillbaka kunde Kanada ta ledningen genom Jett Luchanko som stod för ett fint avslut vilket överlistade Love Härenstam som fick chansen från start i den svenska kassen.

Ett par minuters senare fick Alexander Zetterberg ett fint läge att kvittera men den gången hade den lovande forwarden inte riktigt marginalerna på sin sida. Knappt åtta minuter in i matchen fick Småkronorna chansen att spela sitt första powerplay men där lyckades man inte skapa några bra lägen, istället kunde Kanada utöka till 0-2 genom Malcolm Spence vilket gav lönnlöven en riktig drömstart på matchen.

Supertalangens uppvisning – tung start för Småkronorna

Strax efter målet fick Småkronorna för första gången till ett ordnat anfallsspel och det skulle resultera i att Melvin Fernström kunde sätta den viktiga reduceringspucken, assisterad av Zetterberg som till vardags är lagkamrat i Örebros juniorlag. Målet gav de svenska spelarna lite lugn och ro men en utvisning bjöd Kanada på nya chanser och då kunde supertalangen Gavin McKenna presentera sig och i samma stund utöka ledningen.

Målet tycktes få igång forwarden och bara några minuter senare kunde han göra ytterligare ett mål som satte Kanada i en fin sits inför fortsättningen av matchen, samtidigt som målet höjde hypen kring 16-åringen till en ny nivå.

Zetterbergs formbesked – trots förlusten

Trots en tung start på matchen gav Småkronorna inte upp utan man inledde den andra perioden på ett lovande sätt, redan efter knappt en minuts spel kunde man få in en viktig reducering genom Alexander Zetterberg som tog vara på ett litet misstag av den kanadensiska målvakten.

I andra perioden jämnade sig spelet ut och resultatet på tavlan speglade inte riktigt matchbilden, Småkronorna skapade en del bra lägen att få in ytterligare en reduceringspuck och i spel fem mot fyra kunde Zetterberg hitta rätt med sitt andra mål för kvällen. Den svenska glädjen blev kortvarig för mindre än en minut senare kunde Matthew Schaefer göra att det åter var en kanadensisk tvåmålsledning.

I slutet av andra perioden drog Kanada på sig en femminutersutvisning vilket gav Småkronorna ett drömläge att ta sig in i matchen men man lyckades inte ta vara på den chansen. Resterande del av matchen blev ett bevis på att Kanada kan bevaka en ledning på ett bra sätt, de svenska spelarna försökte visserligen skapa en press i slutminuterna och man plockade ut målvakten vilket ledde till att Kanada kunde spika slutresultatet till 3-6 genom Carson Wetsch.

Sverige – Kanada: 3-6 (1-4,2-1,0-1)
0-1 Jett Luchanko (Mews)
0-2 Malcolm Spence
1-2 Melvin Fernström (Zetterberg,Freij)
1-3 Gavin McKenna (Martone, Masse)
1-4 Gavin McKenna (McQueen, Elick)
2-4 Alexander Zetterberg (Fernström)
3-4 Alexander Zetterberg (Eriksson)