Nu står det klart vilka länder som möter varandra i VM-slutspelets första runda. 

Gruppspelet har rullat på i en rasande fart men efter gårdagens matcher är det dags att blicka framåt mot nästa fas av ishockey-VM, den delen där förlust innebär att säsongen är över och kampen om medaljer förlorad. Sverige imponerade under stora delar av gruppspelet och slutade tvåa i grupp B vilket får ses som en fin bedrift, men övriga resultat gör att man nu står inför en minst sagt tuff utmaning – Kanada.

– Det är vinna eller försvinna. Det är bara ut med alla kort på bordet och köra. Det är som jag har sagt tidigare, det spelar ingen roll vilka vi får. Vi måste vinna i kvarten, semifinal eller final så det spelar ingen roll vilka vi får, säger William Nylander till SVT.

Tungviktaren mot outsidern

Mötet mellan Tre Kronor är den på pappret tyngsta kvartsfinalen, men det bjuds på tre andra möten som också kan bli väldigt intressanta. Inte minst det mellan USA och Schweiz, där giganten från väst har all press på sig medan Schweiz kan slå ur underläge samtidigt som man faktiskt imponerat under gruppspelet.

Samtidigt som Sverige tar sig an Kanada ska Tyskland försöka skrälla mot Tjeckien i något som inför mästerskapet kändes som en ganska öppen fight som kunde gå lite hur som helst. I gruppspelet hade dock Tyskland stundtals svårt att få ordning på spelet och det finns fortfarande mer att förvänta sig av lagets stjärnor från NHL. Noterbart är att man får klara sig utan Tim Stützle, forwarden skadade sig tidigare under slutspelet och missar resten av VM. Det är ett tungt slag för ett Tyskland som är beroende av sina spetsspelare.

Tjeckien däremot har sina nyckelspelare redo för spel och även om man förlorade gårdagens match mot Finland (0-3) så borde känslan i laget vara god inför det som väntar. Man har en fruktad toppkedja där stjärnan David Pastrnak sticker ut lite extra och kommer laget upp på sin normala nivå ska en biljett till semin vara säkrad.

Kan Finland hantera pressen?

I den avslutande kvartsfinalen får Finland se sig själva som stor favorit inför mötet mot Slovakien. Hemmalaget imponerade under stora delar av gruppspelet och tog tillslut hem segern i Grupp B, bland annat efter att ha besegrat USA med 4-1. Det var ett styrkebesked utan dess like. Nu väntar dock en knepig motståndare i Slovakien, ett lag som kan tyckas vara ostabila men som har en grym högstanivå. Anförda av stjärnan Tomas Tatar är siktet inställt på att fälla Finland och på nytt ta sig till semifinal, precis som man gjorde i OS.

För Finland handlar det om att hantera pressen av att spela på hemmaplan och ha allt att förlora. Det fungerade bra i gruppspelet men är förmodligen lite svårare nu när det är vinna eller försvinna. Kan rutinerade pjäser som Valtteri Filppula och Sami Vatanen kliva fram samtidigt som stjärnan Mikael Granlund är på sitt bästa spelhumör så ska man klara av utmaningen som väntar.

SÅ SPELAS KVARTSFINALERNA 
Torsdag 26 maj
Tyskland – Tjeckien (15:20)
Sverige – Kanada (15:20)
Schweiz – USA (19:20)
Finland – Slovakien (19:20)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.