En av landets främsta målvakter tvingas lägga plocken på hyllan. 

Det har varit på känn den senaste tiden och i helgen gick målvakten Anders Nilsson ut med beskedet om att han väljer att avsluta sin karriär på grund av återkommande problem efter en hjärnskakning.

– Mina symtom efter hjärnskakning och nackproblem gör det omöjligt för mig att fortsätta som professionell målvakt. Uppenbarligen inte som jag ville att min karriär skulle sluta, men jag fick uppnå min dröm som barn att spela i NHL och representera mitt hemland Sverige på världsscenen, skriver Nilsson på sin instagram.

Supertalangens framfart

Vägen till toppen kan ske på många olika sätt och för Anders Nilsson gick den genom moderklubben Luleå, där han var en av juniorlagets främsta spelare vilket tillslut gav honom chansen även i seniorlaget. Säsongen 09/10 fick han sitt genombrott med 27 matcher i SHL:s grundserie vilket även resulterade i en biljett till vinterns junior-VM. Säsongen blev ett bevis på att Nilsson hade en ljus framtid och ett bevis på det kom redan under sommaren då New York Islanders draftade honom i den tredje rundan.

Succé i öst

Efter säsongen 10/11 flyttade Nilsson till New York för att försöka slå sig in i Islanders men det skulle visa sig bli långt ifrån enkelt. Under de tre kommande åren blev det bara drygt tjugo matcher i NHL, den största tiden fick spenderas i farmarligan och vägen till toppen såg plötsligt lång ut.

Efter att ha gjort flera fina insatser i VM tog målvakten beslutet att lämna Nordamerika för att ta nya tag i den ryska proffsligan KHL. Det skulle kunna ses som att komma ett steg närmare en återkomst till Sverige men skulle visa sig bli tvärtom, för i AK Bars Kazan gjorde Nilsson succé både i grundserien och under slutspelet. Efter att bland annat ha hållit nollan flest gånger i slutspelet och tagit en plats i ligans All-star team var plötsligt dörren öppen till NHL igen.

En andra chans

Efter att ha varit med i ytterligare ett VM värvades Nilsson till Edmonton Oilers och nu var han tillbaka i NHL för att stanna. Under de fem kommande åren skulle han vara mer eller mindre given i ligan och på en relativt kort tid skulle målvakten få chansen att spela i storklubbar som Vancouver och Ottawa. Säsongen 16/17 var han en av ligans främsta på positionen vilket följdes upp med ytterligare en fin säsong som avslutade med ett VM där han tillslut skulle få vara med och spela hem ett guld. I turneringen stod Nilsson för flera fina insatser och han hade även bäst räddningsprocent vilket resulterade i en plats i Allstar laget.

Början på slutet

Efter VM-guldet stod Nilsson på toppen av sin karriär men det skulle tyvärr visa sig vara början på slutet för den duktiga målvakten. I december 2019 träffades han av en puck i masken, först såg det inte så farligt ut men senare visade det sig att han fått en hjärnskakning. Vägen tillbaka skulle bli långt ifrån enkel, efter att ha missat resterande del av säsongen byttes han bort till Tampa Bay inför den gångna säsongen men där fick han aldrig chansen att spela några matcher. Efter hjärnskakningen fick Nilsson mer problem med smärtor i nacken och nu har 31-åringen kommit till slutsatsen att det är omöjligt att komma tillbaka till isen.

– Jag vill tacka alla som har hjälpt mig på vägen och stöttat mig genom upp och nedgångar i min karriär. Ett särskilt tack till min hemstads lag, Luleå Hockey, som stöttade mig från ett ungt barn till ett proffs, avslutar Nilsson på sin instagram.

FAKTA: Anders Nilsson 
Ålder: 31 år
Längd/Vikt: 197cm/104kg
Position: målvakt
Moderklubb: Luleå HF
Klubbar i karriären: Luleå, Kalix, New York Islanders, Bridgeport Sound Tigers, AK Bars Kazan, Edmonton Oilers, Bakersfield Condors, St Louis Blues, Buffalo Sabres, Vancouver Canucks, Ottawa Senators, Tampa Bay Lightnings
Meriter i urval: VM-Guld, VM-Silver, VM-Brons, 161 NHL-matcher

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här