I eftermiddag fortsätter Småkronornas jakt på medalj. 

Efter några intensiva dagar där gruppspelet avgjordes är det dags för slutspelet att inledas och under torsdagen äger de fyra kvartsfinalerna rum. Åtta lag ska bli fyra i kampen om tre medaljer och Småkronorna har idag chansen att komma ett stort steg närmare sitt mål. Efter förlängningssegern i gruppavslutningen mot Schweiz stod det klart att Sverige skulle bli trea i gruppen vilket innebar en tuff lottning in i slutspelet där rivalen Finland står på tur.

Småkronornas väg till kvartsfinal

Inför U18-VM var det relativt höga förväntningar på det svenska laget men man fick en ganska tuff inledning på gruppspelet, i premiären blev det förlust med 3-6 mot Kanada i en match där det stod 1-4 redan efter första perioden. Ett par dagar senare besegrades Kazakstan med stora siffror (7-1) men sedan föll man tungt på straffar mot Tjeckien innan det som sagt var blev seger efter förlängning mot Schweiz.

Under gruppspelet har det varit tydligt att Love Härenstam är förstavalet på målvaktssidan, inför turneringen spekulerades det i om Herman Liv skulle få chansen men Härenstam har spelat samtliga matcher och det mesta talar för att han får förtroendet även i kvartsfinalen. I offensiven har Alexander Zetterberg stundtals glimrat till och samarbetet med Melvin Fernström har burit frukt hittills. Den duon kommer säkerligen bli viktig i jakten på en semifinalbiljett.

SVERIGES INTERNA POÄNGLIGA

 1. Lucas Pettersson – 5 poäng (2+3)
  Alexander Zetterberg – 5 poäng (2+3)
  Melvin Fernström – 5 poäng (2+3)
  Linus Eriksson – 5 poäng (1+4)
 2. Victor Eklund – 4 poäng (2+2)
 3. Valter Lindberg – 3 poäng (2+1)

Finlands väg till kvartsfinal

Samtidigt som Småkronorna stundtals haft ett besvärligt gruppspel har mycket gått Finlands väg. Det blev visserligen förlust med hela 4-9 i mötet med USA men i övrigt har det gått bra och förutom snedsteget mot de regerande mästarna har inte minst defensiven imponerat. Det blev bland annat hållna nollor mot både Norge och Slovakien vilket gör att målvakten Kim Saarinen kliver in i slutspelet med en imponerande räddningsprocent (95.2). Det är dock värt att poängtera att det är Petteri Rimpinen som fått mest speltid mellan stolparna.

Förutom en bra defensiv har det även sett lovande ut i offensiven, inte minst tack vare lagets två supertalanger – Konsta Helenius och Emil Hemming. Helenius tippas väljas tidigt i sommarens draft och har noterats för sju assist i gruppspelet samtidigt som Hemming snittat ett mål per match och den duon kliver in i slutspelet med ett gott självförtroende. Samma sak gäller doldisen Tuomas Suoniemi som överraskat på många under inledningen av turneringen och det tycks även vara så att backlöftet Aron Kiviharju har börjat få upp farten, lagkaptenen är en av landets största talangen och kan – precis som Helenius och Hemming – mycket väl väljas i NHL-draftens förstarunda.

FINLANDS INTERNA POÄNGLIGA

 1. Konsta Helenius – 7 poäng (0+7)
 2. Emil Hemming – 6 poäng (4+2)
  Tuomas Suoniemi – 6 poäng (3+3)
 3. Mitja Jokinen – 5 poäng (1+4)

Kvartsfinalen börjar 16:00 och sänds på SVT play. 

 

DAGENS ÖVRIGA MATCHER

Norge – Kazakstan (10:00)
USA – Schweiz (11:00)
Tjeckien – Slovakien (13:45)
Kanada – Lettland (18:45)

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här