Väntan är över för finsk hockey.

Vid flera tillfällen har Finland varit nära att klättra upp på den olympiska tronen, 2006 var det bara det bara Saku Koivus brutna klubba som öppnade upp för ett numera klassiskt svenskt mål som sänkte de finska lejonen. Sedan dess har jakten fortsatt och i natt kunde Finland tillslut ta det sista steget och bli olympiska mästare, efter att ha besegrat det ryska laget i en riktig rysare.

Doldisarna klev fram

Det ryska laget, som åkte till OS som regerande mästare, fick en bra start på finalen och efter sju minuters spel kunde Mikhail Grigorenko ge laget ledningen med sitt första mål i turneringen. Ryssland höll spelmässigt jämna steg med Finland perioden ut, men i andra perioden hittade de finska spelarna rätt och efter ungefär tre minuters spel kunde Ville Pokka kvittera. Även för hans del var det första målet i turneringen.

Att Pokka skulle göra mål var något oväntat och det var minst lika oväntat att Hannes Björninen skulle spela fram till det, forwarden hade haft en ganska undanskymd roll under turneringens gång men klev fram när det behövdes som mest. Efter en i övrigt fin period gick lagen till den avslutande akten med resultatet 1-1, och väl där klev just Björninen fram. Med en fin styrning stod han för sitt första mål i turneringen. Ett mål som blev guld värt.

De ryska spelarna lyckades inte skapa tillräckligt bra chanser för att få till en kvittering och när slutsignalen ljöd kunde det finska firandet inledas. Ett firande som kommer pågå i flera dagar, både i Peking och i de tusen sjöarnas land.

Finland – Ryssland (ROC): 2-1 (0-1,1-0,1-0)
0-1, Mikhail Grigorenko (Nesterov, Gusev)
1-1, Ville Pokka (Björninen, Ohtamaa)
2-1, Hannes Björninen (Anttila, Ohtamaa)
Skott: 31-17 (15-7,6-7,10-3)
Utvisningsminuter: 2-6
Publik: 1288 (National Indoor Stadium)