Många drömmer om att bli draftade men det finns fler vägar till NHL. 

De senaste dagarna har en hel del kretsat kring NHL-draften i Nashville där vi bland annat fick se den kanadensiska jättetalangen Connor Bedard bli vald först av alla, vilket fått supportrarna till Chicago att redan börja längta till den kommande säsongen. För svensk del blev draften väldigt lyckad, Leo Carlsson valdes redan som nummer två och totalt valdes hela 25 svenska spelare vilket får anses som något av en succé.

Bland de som valdes fanns forwardslöftet Noah Dower Nilsson, Detroit utannonserade hans namn i den tredje rundan vilket gör att han numera tillhör samma NHL-organisation som sin storebror Liam.

– Det var såklart en överraskning. Man vet ju inte riktigt när man ska bli vald. Men jag har haft mycket kontakt med Red Wings, bra samtal så jag hade det kanske lite i tanken att det kunde hända. Det är bra sjukt coolt, sa 18-åringen till NHL.com/sv efter draften.

Talangerna som nobbades

För många svenska talanger har vägen till NHL blivit lite rakare men för många blev dagarna i Nashville inte riktigt som man hoppats. Långt ifrån alla lovande spelare fick nöjet att höra sina namn i högtalarsystemet och nedan kommer fem exempel på talanger som fick lämna draften lottlösa.

Ian Blomquist 

Det är relativt få spelare som kan känna sig lugna inför en draft och även om Blomquist inte var en av dessa var det något av en överraskning att den lovande målvakten inte blev vald. 20-åringen kommer från en fin säsong i Hockeyallsvenskan och var rankad som den tredje bästa målvakten från Europa samtidigt som flertalet experter i Nordamerika såg svensken som en av de 200 högst rankade spelarna inför draften.

Victor Sjöholm

Tittar man på hur trenden sett ut de senaste åren så är storväxta backar populära i draften och det kanske var därför som 175 cm Sjöholm inte blev vald. Rent talangmässigt borde han däremot stå sig bra i konkurrensen, han kom till draften med en bra säsong i HV71 bakom sig och scouterna borde ha bra koll på honom efter att han varit en del av landslaget under Junior-VM.

Oskar Asplund

Bland spelarna som inte blev valda hittar vi även backen Oskar Asplund som på förhand ansågs ha relativt stora chanser att få höra sitt namn uppifrån scenen. 20-åringen gjorde bra ifrån sig i juniorlandslaget i vintras och imponerade så pass i Almtuna att Oskarshamn skrev ett SHL-kontrakt med honom. Därmed ser ändå framtiden ljus ut för den lovande backen som stod för hela 30 poäng i Hockeyallsvenskan den gångna säsongen.

Erik Påhlsson

På förhand var kanske inte Påhlsson någon spelare som höjdes till skyarna men tar man en titt på hur hans säsong såg ut hade han mycket väl kunnat bli draftad. Forwarden fick göra SHL-debut i HV71 och gjorde dessutom stor succé i klubbens J20-lag där han stod för hela 63 poäng i grundserien. Lägg därtill tre mål på fyra matcher med juniorlandslaget så är det inget snack om att han är en talangfull lirare.

Isac Born

Vi rundar av med en spelare som inte blev vald men som är i en ålder (18 år) vilket gör att han mycket väl kan få höra sitt namn nästa sommar. Born rankades trots allt bland de 200 främsta av flera experter och kommer från en säsong där han spelade i totalt 46 av Frölunda matcher, bland annat tio under slutspelet. Har en hög potential och går mot en ny spännande säsong där det mycket väl kan bli spel i Junior-VM.

 

För flera av spelarna lever alltjämt hoppet om att bli draftade i framtiden, men för vissa är den drömmen över. Att komma till NHL är dock fortfarande en realitet för rent historiskt har många spelare lyckats slå sig in i världens bästa liga utan att bli draftade. Bland dessa finns den legendariske kanadensaren Ed Belfour som senare blev utsedd till ligans bästa målvakt vid två tillfällen och som spelade närmare tusen matcher i ligan.

Fem andra stjärnor som aldrig draftades

  1. Dan Boyle – meriterad kanadensare som aldrig valdes i draften men som ändå lyckades slå sig in i Florida och sedan göra mer än tusen matcher i NHL. Bäst gick det 2004 när han hjälpte Tampa Bay till att vinna Stanley Cup och på meritlistan finns även OS-guldet från 2010.
  2. Mark Giordano – trots att Giordano aldrig blev vald i draften har han lyckats väldigt bra i NHL. Numera håller backen till i Toronto men han är mest känd för sin tid i Calgary, där han var lagkapten 2013-21 och inför den kommande säsongen har 39-åringen spelat drygt elva hundra matcher i ligan.
  3. Martin St.Louis – här kommer ytterligare en kanadensare som tog den långa vägen till NHL. Trots besvikelsen att inte bli draftad lyckades den spelskicklige forwarden bli en riktig toppspelare i ligan och han stod bland annat för 24 poäng under slutspelet när Tampa Bay vann Stanley cup 2004. På meritlistan finns även guld i både OS och World Cup, dessutom vann han NHL:s poängliga vid två tillfällen (2004,13).
  4. Börje Salming – även vår svenska storback lyckades slå sig in i NHL utan att bli draftad. Istället var det insatser i landslaget som öppnade dörren till NHL och resten är som bekant historia. Kirunasonen skulle komma att bli en legend i klubben och spelade totalt 17 säsonger i världens bästa liga.
  5. Artemi Panarin – trots sin talang var det många scouter som tvekade när de såg Panarin spela hemma i Ryssland. Den lovande forwardens fysik tycktes inte tillräckligt bra och han fick därför inte nöjet att bli draftad. Spolar vi fram bandet lite drygt tio år är 31-åringen en av NHL:s högst betalda spelare och tre av de fyra senaste säsongerna har han gjort mer än 90 poäng för sitt New York Rangers.

MER OM DRAFTEN: Succé för Leo Carlsson – så gick det för svenskarna i draften 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här