Det är hög tid att summera Tre Kronors insats i årets VM. 

Några få lag borta i Nordamerika håller fortfarande liv i säsongen men för de flesta är det hög tid att lägga 22/23 bakom sig och blicka framåt. Så även för Tre Kronor som nyligen avslutat sin första säsong med Sam Hallam som ny förbundskapten och man kan nog kalla hans första år för en blandning av sött och salt. Under hösten gick det väldigt bra i Euro Hockey Tour och förväntningarna var därför ganska höga inför VM, men väl där föll man som bekant tungt i kvartsfinalen mot Lettland. Nu är det dags att betygsätta lagets insats i turneringen.

Betyg – så bra var Tre Kronor i VM

Målvakter

Lars Johansson – 4 
Den rutinerade målvakten gjorde tillslut sin VM-debut och han lämnar sitt första världsmästerskap som en av lagets främsta spelare. I ett par matcher hade det säkerligen blivit förlust om inte Johansson varit så pass bra som han faktiskt var. Är säkert besviken att det tog slut redan i kvartsfinalen men kan med lite distans vara väldigt nöjd med sitt VM.

Jesper Wallstedt – 3 
Rent statistiskt hade faktiskt Wallstedt ett bättre VM än Johansson men den lovande målvakten fick spela i matcher mot lite enklare motstånd, vilket resulterade i att han snittade mindre än ett insläppt mål per match. Kan gå in i nästa säsong med ett gott självförtroende.

Jacob Johansson – 
Spelade inga matcher och kan därför inte betygsättas.

Backar

Christian Folin – 2 
Har spelat en hel del i landslaget den här säsongen men fick se större delen av VM från soffan. Flögs in till kvartsfinalen mot Lettland men fick bara spela knappt två minuter, så han kunde inte sätta färg på matchen.

Lukas Bengtsson – 3
Har gjort en fin säsong i Växjö och fick ett stort förtroende i VM där han ofta spelade mer än femton minuter per match. Öste inte in poäng men stod för stabila insatser och kommer förmodligen finnas med i Sam Hallams planer inför nästa säsong, då han håller till nere i EV Zug.

Rasmus Sandin – 2 
Kom in i laget med höga förväntningar efter en stark säsong i NHL och stundtals såg det bra ut men det känns inte riktigt som han kom upp i nivå innan turneringen tyvärr tog slut i och med skadan mot USA. Hade behövt bidra lite mer i offensiven för att få ett högre betyg.

Jonathan Pudas – 2 
Är en av Tre Kronors favoritspelare de senaste åren och fick en hel del speltid i VM, vilket resulterade i en överlag stabil insats. Tog kanske inte för sig på samma sätt som hemma i Skellefteå eller OS förra vintern, men behöver verkligen inte skämmas för sitt VM.

Anton Lindholm – 3 
Har lite i skymundan etablerat sig i landslaget de två senaste åren och fick ett stort förtroende i VM, vilket bland annat resulterade i att han var inblandad i målet mot Lettland. Har ett stort fokus på defensiven i Tre Kronor och gjorde det på ett bra sätt.

Patrik Nemeth – 2
Rutinerad debutant som inledde VM på ett övertygande sätt men som sedan inte riktigt lyckades växla upp när det gällde som mest. Kan dock lämna sitt första VM med ett mål i protokollet och har stärkt sina aktier inför den kommande säsongen. Nu vet förbundskaptenen vad han får av honom.

Timothy Liljegren – 3 
Kom sent in i VM-truppen men hann göra avtryck och lämnar sitt första mästerskap med ett gott betyg. Har tagit stora steg framåt de senaste åren och har potential att bli en OS-spelare 2026 (om NHL släpper iväg spelarna då). Stod för ett delikat mål i kvartsfinalen mot Lettland.

Henrik Tömmernes – 4
Det har tagit sin lilla tid men de tre senaste åren har Tömmernes varit en av Tre Kronors främsta spelare och han lämnar sitt tredje VM med ett väldigt högt betyg efter att bland annat gjort tio poäng. Har ett fint spelsinne och fick ett stort förtroende under turneringens gång. Frölunda måste vara väldigt nöjda att de lyckats locka hem honom till nästa säsong.

Forwards

Jakob Silfverberg – 2 
Visst, Silfverberg är kanske ingen utpräglad poängspelare men jag hade ändå förväntat mig lite mer offensiv briljans av lagkaptenen. Spelade i samtliga matcher men ofta i en ganska tillbakagraden position och i kvartsfinalen mot Lettland blev det bara tio minuters speltid. Noterades för noll poäng i turneringen och lämnar dessvärre inget större avtryck.

Linus Johansson – 2
Anmäldes i truppen vid ett senare tillfälle än de flesta och gjorde bara tre matcher, men har verkligen inget att skämmas för. Har nu två mästerskap på meritlistan vilket alltid kan vara bra inför kommande uttagningar.

Alexander Nylander – 2 
Var en av spelarna som det pratades mest om under VM men tyvärr av fel anledning. Ofta diskuterades det om varför han fick så lite speltid, eller när hans storebror egentligen skulle komma till mästerskapet. Blixtrade till i början av gruppspelet men fick sedan allt mindre förtroende av förbundskaptenen.

Marcus Sörensen – 3 
Är en poängspelare i sitt klubblag men fick en mer defensiv roll i VM och den skötte han med den äran. Spelade oftast i en tredjekedja där man skulle spela 0-0 och hålla tätt bakåt, vilket visade sig passa Sörensen relativt bra.

Dennis Rasmussen – 
Spelade inga matcher och kan därför inte betygsättas.

Carl Grundström – 2 
Har etablerat sig i NHL och gjorde sitt andra VM men det blev ingen succé, samtidigt som han inte gjorde bort sig. Var mer som en i mängden och spelade ungefär på den förväntade nivån.

Jacob de la Rose – 2 
Är i sina stunder en väldigt bra spelare och blixtrade till i vissa matcher, men lämnade oftast isen med en helt okej insats i ryggen. Hade precis som många andra svårt när motståndet blev lite tuffare och kom inte heller upp i nivån mot Lettland.

Jonatan Berggren – 4
Fick äntligen göra sin debut och 22-åringen lyckades över förväntan. Har inte fått så mycket uppmärksamhet under sin första säsong i NHL men lämnar VM som en av lagets främsta spelare, efter att ha gjort sju poäng. Visade att han kan producera och kommer förmodligen få en större roll i Detroit till hösten.

Fabian Zetterlund – 3 
Med tanke på att det bara blev fyra matcher får man ändå säga att Zetterlund lyckades sätta prägel på Sveriges VM. Klev fram på ett bra sätt i mötet mot Frankrike där han stod för två mål och därmed stor del i att det blev seger. Har fått sitt genombrott i NHL och går mot en ljus framtid.

Dennis Everberg – 3 
Har egentligen inte imponerat den här säsongen men fick en VM-biljett och väl på plats i Tammerfors gjorde han bra ifrån sig. Spelade ofta i en ganska defensiv kedja men lyckades ändå göra tre mål, vilket höjer betyget en aning.

Oscar Lindberg – 3 
Har ofta haft en ganska defensiv roll i landslaget men i VM klev han fram på ett liknande sätt som i sitt klubblag, vilket var väldigt roligt att se. Stod bland annat för tre mål och lämnade VM som delad tvåa i den interna poängligan.

Pär Lindholm – 3 
Öste inte in poäng men sett till förväntningarna får man ändå säga att Lindholm gjorde ett bra VM, där han tog ett betydligt större ansvar än 2021. Lämnar turneringen med två mål och fyra poäng fördelat över åtta matcher.

Lucas Raymond – 3 
Blixtrade stundtals till och slutade delad tvåa i den interna poängligan, men rent spelmässigt fanns det fortfarande mer att vänta sig. Lämnar därför sitt första VM med en gott betyg, men det finns potential för ännu mer i framtiden.

André Petersson – 3 
Efter mer än tio år i utlandet var Petersson tillbaka i HV71 och insatserna där resulterade i en efterlängtad VM-debut, där han faktiskt lyckades väldigt bra. Hade ett fint VM på gång fram till den oturliga skadan i matchen mot USA, vilket försämrade den svenska slagstyrkan inför kvartsfinalen. Kommer säkerligen vara med i Tre Kronor en hel del även nästa säsong.

Leo Carlsson – 3 
Har haft en väldigt imponerande utveckling den här säsongen, där ett starkt slutspel med Örebro resulterade i VM-debut och väl där stod talangen för tre mål. Har skyhög potential och stärkte utan tvekan sina aktier inför sommarens draft.

Det här är en åsiktstext, åsikterna är skribentens egna och inte VMishockey.se.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.