En finalbiljett låg på spel när två av hockeyvärldens största rivaler möttes under lördagen.

Formtoppat Kanada klara för VM-final

Kanada hade svårt att övertyga i gruppspelet men sedan dess har laget höjt sig en hel del och i semifinalen mot USA fick man en riktig drömstart när Brandon Pirri kunde sätta ledningspucken redan efter två minuters spel. USA deppade dock inte ihop utan kunde komma tillbaka och få till en kvittering genom Colin Blackwell innan första perioden var över.

Kanadas ledningsmål skedde tätt framför Cal Petersen i det amerikanska målet och så var det även när Andrew Mangiapane kunde peta in 1-2 en bit in i andra perioden. Några minuter senare fick lönnlöven chansen att spela powerplay och väl där kunde Dustin Danforth få in pucken över mållinjen men efter videogranskning valde domaren att döma bort målet.

I inledningen av tredje perioden skapade USA en hel del tryck mot det kanadensiska målet men med hjälp av en snabb kontring kunde Mangiapane placera in viktiga 1-3 med en minst sagt fin dragning. Där och då kändes USA som ett slaget lag men bara ett par minuter senare kunde man reducera genom Sasha Chmelevski. Efter målet var naturligtvis siktet inställt på en kvittering och då valde man att plocka ut målvakten, som så många gånger gav det omvänd effekt och istället för 3-3 kunde Danforth spika slutresultatet till 2-4 i tom bur.

Segern gör att Kanada tar sig vidare till final där Finland kommer stå för motståndet, lejonen lyckades besegra Tyskland med 2-1 efter att ha gjort båda sina mål redan i första perioden.