Inför Kanada-Finland i Hockey-VM

Ikväll är det dags för ett intensivt världsmästerskap att avgöras och precis som senast det begav sig (2019) står Finland och Kanada i finalen. Den gången blev det seger för vår granne i öst som vann med 3-1, vilket räknades som en väldigt stor överraskning med tanke på att de åkte till VM med ett ganska anonymt lag på pappret.

– Vi tar ett år i taget och naturligtvis är det fantastiskt att vi är i finalen för andra gången i rad men det var för två år sedan och det är ett helt annat lag, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen till IIHF.com

Att det var just de här lagen som gjorde upp i final senast gör naturligtvis kvällens final extra intressant, mycket av förhandssnacket handlar om hur Kanada ska försöka ta revansch. För att lyckas med det gäller det att slå hål på den finländska defensiven, som hållit högsta klass under i stort sett hela mästerskapet. Som ett ganska tydligt exempel på det har Finland bara släppt in ett mål sedan gruppspelet, medan Kanada fått se tre puckar bakom sin målvakt.

Om defensiven varit Finlands signum så har offensiven varit Kanadas nyckel till framgång, inte minst sedan gruppspelet tog slut. I kvartsfinalen mot Ryssland höjde sig de kanadensiska spelarna flera snäpp och man följde sedan upp det med en riktigt fin insats mot ärkerivalen USA.

Noterbart inför kvällens match är att flera spelare har chansen att ta hem segern i poängligan, det gäller inte minst Connor Brown som med sina tretton poäng är delad etta med amerikanen Conor Garland. Som ytterligare bevis på lagens styrkor återfinns tre stycken kanadensiska spelare (Brown, Mangiapane och Henrique) i poängligan innan vi hittar den första finska spelaren, talangen Anton Lundell som gjort sju poäng på nio matcher.

TV-kanal & tid

Matchen startar 19:15 och sänds på SVT2 samt SVT play. Försnacket inleds 18:30.

Odds inför matchen

Med tanke på de båda lagens insatser under slutspelet har de olika spelbolagen svårt att bestämma vem som egentligen är favorit. Snabbare.com sätter Finland som knapp favorit (2.40 mot 2.65) och Unibet erbjuder liknande odds, där är maktbalansen 2.40 mot 2.60.

Tidigare möten mellan lagen

Senast lagen möttes var så sent som i tisdags, då blev det seger för Finland med 3-2 efter straffar. I matchen stod Arttu Ruotsalainen för två mål under ordinarie speltid och ytterligare ett under straffläggningen.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.