Damkronorna är redo för sin andra gruppspelsmatch i VM. 

VM är igång och för svensk del inleddes gruppspelet med ett möte mot grannen Danmark som är tillbaka i den högsta divisionen igen. Damkronorna styrde det mesta av spelet och skapade en mängd chanser men det skulle dröja en bit in i andra perioden innan man kunde ta ledningen genom Felizia Wikner Zienkiewicz. I tredje perioden gjorde man sedan ytterligare två mål innan Danmarks Nicoline Söndergaard Jensen kunde få in tröstpucken till 1-3, vilket blev slutresultatet. Trots en stabil insats och seger såg den svenske förbundskaptenen Ulf Lundberg saker som kan förbättras.

– Vi behöver ju göra fler mål naturligtvis i första perioden när vi skapar en massa chanser och genom hela matchen. Men vi klarade av att hålla dem en bit ifrån, en heroisk match av Danmark tycker jag och vi checkar av första matchen. Vissa håller lite för hårt i klubban, det är premiär och vi har talat mycket om det naturligtvis men det är det där med skickligheten att kunna sätta dit pucken, vi vet alla att vi ska göra betydligt fler mål i en sån här match, sa Lundberg till SVT efter slutsignalen.

Motståndarkollen

Efter segern i premiären mot Danmark är siktet inställt på dagens match där Kina står för motståndet. Precis som under onsdagen får Damkronorna gälla som stor förhandsfavorit mot ett lag som på pappret borde få svårt att hävda sig, men Kina lyckades faktiskt vinna sin premiär mot Japan efter att Yingying Guan varit ensam om att göra mål under straffläggningen.

– Jag tittade lite på de tidigare skyttarna för att se hur målvakten reagerade. Målvakten är inte så stor så jag backade ner och tog ett snabbt avslut, jag såg ett öppet läge och tog chansen, sa matchvinnaren till IIHF.com efter slutsignalen.

Trots segern finns det en hel del utmaningar inför dagens match, detta efter att man inte ställer upp med sitt starkaste lag i VM. Under de olympiska spelen på hemmaplan hade man en förstärkt trupp med flera spelare som hade dubbla medborgarskap men de saknas i årets lag vilket försvagat slagstyrkan avsevärt. Något som stundtals syntes i premiären där man visserligen vann, men förlorade skotten med hela 16-52. Mycket talar därmed för en hel del tid i egen zon även i kvällens match.

Matchen startar 17:00 och sänds på Kunskapskanalen och SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här