Vi blickar tillbaka på en händelserik vecka för de olika landslagen. 

Efter en inledning på året som präglades av Junior-VM för herrarna och U18-VM på damsidan är vi nu inne i februari och där spelas det en mängd olika turneringar. Den gångna veckan var flertalet landslag i farten och därför inleder vi den här veckan med en liten tillbakablick på några av höjdpunkterna.

Team 19

Vi börjar med det landslaget som är tänkt att bli stommen för nästa säsongs Juniorkronor på herrsidan, som spenderat den gångna veckan med en turnering i Schweiz där fyra andra nationer också deltog. Det fanns några inslag från vinterns JVM-trupp med i laget och det skulle bli en till händelserik samling där det bjöds på både toppar och dalar. Det började tungt för i tisdagens möte med Finland föll man med hela 2-7 i en match där disciplinen satte käppar i hjulet, inte minst i tredje perioden där man lät Finland göra hela tre mål i powerplay.

Även i matchen mot Schweiz skulle de svenska spelarna få det tufft och efter en rätt slätstruken insats stod det 0-3 på resultattavlan. I mötet med Tjeckien lyckades visserligen Isac Hedqvist skapa lite nerv med sin kvittering till 1-1 men man föll tillslut med 1-3 och efter den matchen var inte självförtroendet på topp i svensklägret. Som tur var kunde man avsluta turneringen med att besegra Tyskland med hela 11-0 där sex av målen kom i andra perioden men överlag skapades fler frågetecken än utropstecken under veckans samling i Schweiz.

SVERIGES MATCHER I TURNERINGEN
Finland – Sverige: 7-2
Sverige – Schweiz: 0-3
Tjeckien – Sverige: 3-1
Sverige – Tyskland: 11-0

 

Damkronorna

Precis som Team 19 var Damkronorna i farten förra veckan och där fanns det goda förhoppningar om fina resultat. Women’s Euro Hockey Tour hade kommit till Tjeckien och det svenska laget inledde på ett lovande sätt genom att besegra Finland på straffar i en match där defensiven såg väldigt bra ut.

Ett par dagar senare såg det ut att bli en ny seger när Thea Johansson utökade ledningen till 3-0 i mötet med Schweiz, men sedan släppte man in fyra raka mål och genomklappningen var ett faktum. Mot Tyskland blev det nya svenska mål och den här gången skulle man inte släppa in motståndaren in i matchen, det blev tillslut seger med stabila 4-0 efter att backklippan Maja Nylén-Persson gjort två av målen.

Under gårdagen rundades turneringen av med ett möte mot hemmalaget Tjeckien och det skulle visa sig bli en tuff utmaning. Man tog visserligen ledningen genom Emma Forsgren men sedan visade tjeckiskorna sin klass och när slutsignalen ljöd stod det 5-2 på resultattavlan. Summa summarum summeras turneringen med en två segrar och två förluster vilket gör att Sverige slutar fyra, medan rivalen Finland tar hem segern efter att ha samlat ihop imponerande tio poäng där strafförlusten mot just Damkronorna blev den enda plumpen i protokollet.

SVERIGES MATCHER I TURNERINGEN
Sverige – Finland: 2-1 (efter straffar)
Sverige – Schweiz: 3-4
Tyskland – Sverige: 0-4
Tjeckien – Sverige: 5-2

 

Tre Kronor

Efter fina insatser i Swiss Ice Hockey Games som spelades i december fanns det goda förhoppningar om att det skulle kunna gå bra även i årets första turnering, som dessutom ägde rum på hemmaplan i Karlstad. Det svenska laget var starkt på pappret och i premiären mot premiären mot Tjeckien visade man att det även skulle vara ett starkt lag ute på isen. Det blev seger med 4-1 i en match där segersiffrorna egentligen hade kunnat bli ännu större och då väcktes hoppet till liv om att vinna sin andra raka turnering.

Under lördagen bjöds det på en ny fin insats där Schweiz besegrades med 5-2 i en match tre av målen kom i powerplay, men i gruppfinalen mot Finland skulle man inte ha samma framgång i spelformen. Istället för en ny svensk seger blev det förlust och det berodde till viss del på att man inte lyckades ta tillvara på alla sina chanser i powerplay, ibland handlade det om dålig skärpa i avsluten men ofta berodde det på att Emil Larmi storspelade i det finska målet. Med resultatet 2-1 säkrade Finland turneringssegern medan Tre Kronor får lämna Karlstad med en andraplats i hockeytrunken.

I stort bjöd det svenska laget ändå på fina insatser och det fanns några spelare som stärkte sina VM-aktier, inte minst duon Victor Ejdsell och Malte Strömwall som samlade ihop tre poäng vardera. Dessutom visade backen Marcus Hardegård att han vill ha fler chanser i landslaget och i matchen mot Schweiz klev Oscar Lindberg fram på ett fint sätt.

SVERIGES MATCHER I TURNERINGEN
Tjeckien – Sverige: 1-4
Sverige – Schweiz: 5-2
Sverige – Finland: 1-2

 

Småkronorna

Under förra veckan spelade även U18-landslaget några viktiga matcher i USA, närmare bestämt Plymouth, för att slipa på formen och ge förbundskaptenen Johan Rosén en sista chans att se spelarna inför kommande U18-VM som drar igång i slutet av april.

Redan under tisdagen bjöds det på en underhållande match där Sverige stod upp bra mot Finland men det krävdes förlängning innan Jack Berglund kunde skjuta hem 6-5 segern med sitt andra mål i matchen. Ett dygn senare stod Småkronorna för en imponerande insats när Tjeckien besegrades med hela 9-4 och i den matchen stod talangen Jakob Wozniak för ett hattrick inom loppet av åtta minuter i andra perioden.

Självförtroendet var därför på topp hos det svenska laget inför matchen mot Schweiz men där fick man det oväntat tufft och det var först i förlängningen som segern kunde säkras. Natten till söndagen rundades sedan samlingen av med ett prestigemöte mot USA och där visade Småkronorna att man kommer bli att räkna med i U18-VM. Amerikanerna ledde visserligen med 3-2 inför den avslutande perioden men väl där klev Anton Frondell fram med två mål i powerplay vilket säkrade den svenska segern. Det säkrade förmodligen även den unge forwardens biljett till U18-VM som äger rum i Finland.

SVERIGES MATCHER UNDER LÄGRET
Finland – Sverige: 5-6 (efter förlängning)
Sverige – Tjeckien: 9-4
Sverige – Schweiz: 6-5 (efter förlängning)
USA – Sverige: 3-4

Under veckan spelades även en turnering där Team 17 deltog och där inledde det svenska laget väldigt bra med segrar mot både Schweiz (7-0) och favoriten USA (6-3) innan det sedan blev förluster mot Tjeckien (5-6 efter straffar) samt Finland (0-2). Bland spelarna som klev fram lite extra finns forwardstalangen Ivar Stenberg som samlade ihop hela åtta poäng varav fyra kom i matchen mot Tjeckien.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.