VMishockey har tagit ett snack med en av svensk hockeys mest lovande spelare på damsidan. 

Säsongen är igång och precis som vanligt finns det ett mästerskap som hägrar, för Damkronorna är det VM i USA som är den riktiga höjdpunkten men fram till dess återstår månader av matcher och förberedelser. För några dagar sedan presenterade förbundskaptenen Ulf Lundberg truppen till tre landskamper mot Schweiz som spelas den här och precis som vanligt återfanns en hel del rutinerade spelare i den, men även några yngre förmågor.

Bland dessa ett ungt och talangfullt målvaktspar där Ida Boman utgör ena halvan, 20-åringen har inlett säsongen lovande och kommer så sent som igår från en match där hennes Djurgården besegrade Linköping på straffar. VMishockey har tagit ett snack med den lovande målvakten för att se hur hon ser på säsongsstarten och det kommande lägret med landslaget.

Nu har vi kommer några veckor in i säsongen, hur skulle du säga att formen känns?
– Jag skulle säga att formen känns bra, senaste matcherna känner jag att jag hittat mitt spel och min trygghet vilket har varit väldigt skönt!

Hittills ligger Djurgården i mitten av tabellen, hur tycker du att er start på säsongen har varit?
– Jag tycker att vi haft många bra matcher där vi verkligen gjort det vi ska och några mindre bra matcher. När vi håller oss till det vi ska och minskar misstag så är vi riktig bra, vilket vi har fått se i ett par matcher under inledningen.

Varje säsong finns det spelare som slår igenom, vem tror du kan bli Djurgårdens stjärnskott den här vintern?
– Jag tror och vet att många spelare hos oss kommer vara riktigt bra i år. Men en spelare som kanske inte har fått så mycket uppmärksamhet är Wilma Georgny. Hon är en fantastik spelare och trots sin ålder så har hon ett bra lugn framför mål vilket hjälper mig oerhört mycket.

För några dagar sedan blev du uttagen till Damkronornas matcher i Schweiz, hade du på känn att du skulle ta en plats i truppen eller kom det som en överraskning? 
– Det såklart alltid kul att bli uttagen men jag skulle säga att jag inte tänker supermycket på det utan det handlar mer om att lägga fokus på här och nu och det man kan påverka, vilket är sitt eget spel och nu resulterade det i en plats till Schweiz vilket såklart är superkul!

“ÄR SÅKLART NÅGOT SOM LOCKAR”

Svensk hockey på damsidan har många väldigt duktiga målvakter, hur ser du på konkurrensen på positionen?
– Konkurrensen är stor på målvaktssidan vilket jag tycker är fantastiskt. Vi har väldigt många duktiga målvakter, både äldre och lite yngre. Jag skulle säga att alla utvecklas utav det och sen är det alltid lite extra kul när man kommer med, när man vet hur stor konkurrens det är.

Trots din ålder har du redan hunnit göra VM-debut och förra året gjorde du även ditt första olympiska spel, hur ser du tillbaka på veckorna i Kina? 
– Jag ser tillbaka på det som en stor läropeng, själva upplevelsen är något som jag alltid kommer komma ihåg med glädje. Men jag skulle säga att jag växt mycket som person på grund av det och det är såklart superkul.

Sverige har som sagt var en fin tradition när det kommer till målvakter, finns det någon du sett upp till eller blivit inspirerad av?
– När jag var yngre var det mycket Henrik Lundqvist så jag har har alltid haft honom som stor idol men också Viktor Fasth. Mina första camper med damkronorna så hjälpte Sara (Grahn) och Emma (Söderberg) mig väldigt mycket. Dom tog väl hand om mig och det är såklart något som betytt och betyder väldigt mycket!

Som junior spelade du en hel del i olika lag på herrsidan, vad har den tiden betytt för ditt spel?
– Jag skulle säga att det betytt jättemycket för mitt spel. Min spelförståelse utvecklades mycket under den tiden av att få spela i ett lite högre tempo. Sen har jag alltid spelat med killar så det kändes naturligt att fortsätta med det.

Sommarens stora snackis var den nya proffsligan i Nordamerika, är spel i USA eller Kanada något som lockar?
– Det är såklart någonting som lockar i framtiden och jag tror att det kommer bli jättebra för damhockeyn. Men jag försöker tänka på vad jag gör här och nu för att bli så bra som möjligt.

Känslan är att Damkronorna tagit steg i rätt riktning de senaste åren, vad tror du krävs för att ni ska kunna ta det sista steget och utmana om medaljerna igen?
– Det är superkul att Damkronorna tagit steg för varje år och jag tror att det har att göra med det hårda slit som alla spelare lägger ner. Jag tror att det jobbet vi gör i klubblagen är det som kommer spela mest roll. Att alltid komma till hallen och vilja bli bättre. Att tävla i alla situationer oavsett om det är träning eller match.

FAKTA: Ida Boman
Ålder: 20 år
Position: målvakt
Moderklubb: Sollentuna HC
Statistik den här säsongen: 10 matcher, 93.3% (Djurgården, SDHL)
Landskamper: 6 A-landskamper, 11 Juniorlandskamper

MER OM DAMKRONORNA: Här är truppen till lägret i Schweiz 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här