Den svenska NHL-stjärnan tvingas ta ett svårt beslut. 

Det har spekulerats en hel del det senaste året och nu har Carl Hagelin meddelat att han avslutar karriären, detta på grund av den ögonskada som han ådrog sig förra våren. 35-åringen från Nykvarn spelade inga matcher för sitt Washington Capitals den gångna säsongen och nu står det alltså klart att det inte blir några fler framträdanden i världens bästa ishockeyliga.

– Det har varit en fantastisk resa men det slutar här. Tyvärr är min ögonskada för allvarlig för att fortsätta spela det spel jag älskar. Jag är oerhört tacksam för alla minnen hockeyn har gett mig och jag har älskat varje dag av det. Jag kommer att sakna att slåss med mina lagkamrater på en daglig basis, jag kommer att sakna upp- och nedgångar under en säsong. Inget gör mig lika exalterad än att kliva på isen inför 20 000 passionerade fans, skriver Hagelin på sin instagram.

Den långa vägen till världstoppen

Idag är Carl Hagelin en av svensk hockeys mest meriterade spelare men vägen dit har varit både lång och svår. Efter några fina säsonger i Södertäljes olika juniorlag valde Hagelin 2007 att ta steget över till Nordamerika för att spela collegehockey, något som var ganska ovanligt på den tiden. De kommande tre åren skulle spenderas på University of Michigan där han 2010/11 blev lagkapten och under vintern fick han även chansen att göra några inhopp i farmarligan AHL.

Redan 2007 hade New York Rangers draftat den lovande forwarden och hösten 2011 fick han göra debut i världens bästa liga, men under säsongen blev det även en hel del spel i farmarlaget Connecticut Whale. Den följande säsongen blev det en kort visit hemma i Södertälje under lockouten men sedan spelade han sig till en ordinarie plats i Rangers och 2014 belönades Hagelin med en plats i den svenska OS-truppen. Väl på plats i ryska Sochi spelade forwarden sex matcher och noterades för två poäng när Tre Kronor tog sig hela vägen till final där Kanada tillslut blev en för svår motståndare.

Efter fyra säsonger i Rangers organisation flyttade Hagelin vidare till Anaheim och senare Pittsburgh där de största framgångarna skulle komma. Redan under sin första säsong i klubben fick han vara med och vinna Stanley Cup, mycket tack vare svensken som bland annat stor för sexton poäng i slutspelet. Penguins lyckades sedan försvara titeln ett år senare och även den gången med Hagelin i truppen.

2016 var den numera meriterade forwarden med i Tre Kronors trupp till World Cup vilket blev hans andra och sista mästerskap med landslaget, det blev sedan lite drygt ett år till i Pittsburgh innan flyttlasset gick vidare till först Los Angeles och sedan Washington Capitals. Väl på plats i den amerikanska huvudstaden fick svensken en viktig och uppskattad roll i laget men han hade en hel del skadeproblem, bland annat med höften, redan innan ögonskadan som inträffade under en träning då en lagkamrats klubba träffade honom och ett tag såg det ut som svensken skulle mista ögat.

– Jag har gjort två ingrepp så här långt. Det andra var nästan en månad sedan. Det är fortfarande i läkeprocessen och jag är inte säker på var det ska landa, sa Hagelin till NHL.com/sv förra sommaren.

Dessvärre gick läkeprocessen inte som man hade hoppats, därför blev det inga matcher förra säsongen och nu står det alltså klart att karriären är över för 35-åringen som noterades för 296 poäng på 713 matcher i fem olika NHL-klubbar.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här