Inatt står Juniorkronorna inför sin tuffaste utmaning hittills i VM. 

Efter att ha inlett turneringen på ett relativt mediokert sätt stod Juniorkronorna för en överlag bra insats i mötet med Österrike, det blev seger med 6-0 efter att kaptenen Emil Andrae gjort två av målen och Calle Klang räddat samtliga puckar som kommit flygande. Med två segrar i bagaget ger sig det svenska laget in i det som blir den hittills tuffaste utmaning – mötet mot USA.

Ett steg i rätt riktning

Förutom segersiffrorna var insatsen mot Österrike ett steg i rätt riktning för Juniorkronorna, man stod för ett övertygande jobb i egen zon och i offensiven såg det bra mycket bättre ut än i premiären mot Schweiz. Dessutom lyckades man vara mer disciplinerade, vilket innebar mindre tid i boxplay.

Istället fick Sverige chansen att spela en hel del i powerplay vilket skulle visa sig lyckosamt, tre av lagets sex mål kom i spelformen vilket gör att man har delad etta i den så kallade powerplayligan.

Motståndarkollen

Efter att ha mött två lag som klar favorit står nu Sverige inför en match där man faktiskt får ses som något av en underdog. USA är alltid en av förhandsfavoriterna inför ett JVM och laget har inlett turneringen på ett lovande sätt. I premiären besegrades Tyskland med 5-1 efter att fem olika spelare gjort mål och man följde sedan upp det med att vinna med klara siffror (7-1) mot först Schweiz och sedan Österrike (7-0).

Tar vi en titt på statistiken har Carter Mazur imponerat lite extra, forwarden har redan hunnit göra fyra mål vilket bidrar till andraplatsen i turneringens poängliga. Supertalangen Thomas Bordelau, som debuterade i NHL förra säsongen, har också gjort övertygande insatser vilket bidragit till att USA håller toppklass i det offensiva spelet.

I nattens match finns det även anledning att hålla koll på den offensivt skickliga backen Luke Hughes som har skyhög potential och sommarens drafttrea Logan Cooley kan också få en viktig roll. Som ni märker har USA bra bredd på sin trupp och då har vi inte ens nämnt Sasha Pastujov som gjort succé i OHL och inlett turneringen med att göra fyra poäng på tre matcher.

STATISTIK INFÖR MATCHEN 

Gjorda mål
Sverige – 9
USA – 19

Insläppta mål
Sverige – 2
USA – 2

Powerplay
Sverige – 50%
USA – 44.44%

Boxplay
Sverige – 100%
USA – 87.50%

Busen 
Sverige – Theodor Niederbach, 29 utvisningsminuter
USA – Logan Cooley & Brett Bedard, 4 utvisningsminuter

Poängkungen
Sverige – Isak Rosén, Fabian Lysell, Oskar Olausson & Emil Andrae, 3 poäng
USA – Carter Mazur & Thomas Bordeleau, 6 poäng

Nattens match börjar 04:00 och kan ses på SVT2 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.