Det bjöds på flera underhållande matcher när VM i Danmark inleddes under torsdagen.

Det tog sin lilla tid men igår var det äntligen dags för VM i Danmark att dra igång och redan i premiären bjöds det på en riktig målfest. Japan skulle försöka skrälla mot USA men det visade sig snabbt bli en alldeles för svår utmaning, redan efter sex minuters spel kunde Kelly Pannek ge amerikanskorna ledningen och när första perioden summerades stod det 0-4 på resultattavlan.

USA fortsatte att producera både chanser och mål resterande del av matchen och i början av tredje perioden kunde Alexandra Carpenter spika slutresultatet till 0-10. Laget hade en stor del av spelet och det hjälpte knappast Japan att man drog på sig en mängd utvisningar, vilket USA utnyttjade vid två tillfällen. Premiären var därmed ingen större värdemätare för förhandsfavoriten vars nästa utmaning blir att ta sig an Finland på lördag.

Favoriten vann – stolpe ut för Finland

Precis som USA räknas Kanada som en av de största förhandsfavoriterna men till skillnad från sin granne fick lönnlöven bekänna färg direkt. Finland bjöd upp till kamp och även om Kanada tillslut vann med 4-1 efter att fixstjärnan Marie-Philip Poulin gjort ett av målen så var resultatet ingen fingervisning kring hur matchbilden sett ut.

Kanada vann visserligen skotten med hela 43-17 men Finland hade en hel del oflyt, redan efter knappt fem minuters spel drog nyckelspelaren Petra Nieminen på sig en 5+10 för checking to the head vilket Kanada naturligtvis tog tillvara på. Finland skulle dock få till en kvittering några minuter senare och vid ställningen 2-1 till Kanada missade Finland en straff. Ett mål där hade kunnat ändra matchbilden. Det återstår att se om grannen i öst kan ha marginalerna på sin sida i nästa match.

Stabil svensk premiär

Det är ingen hemlighet att även Sverige klev in i mästerskapet under gårdagen. Danmark stod för motståndet och även om hemmalaget tog ledningen i de inledande minuterna skulle Damkronorna vända på matchbilden och tillslut ta hem en relativt säker seger med 5-2. En stor anledning till det var att Hanna Olsson hade en minst sagt lyckad kväll på jobbet, forwarden stod för tre mål och bidrog med den spets som kan komma att bli väldigt viktig längre fram i VM.

– Jag försöker alltid bidra med hårt jobb. Att poängen trillar in är en bonus. Viktigaste är att laget vinner. Jätteviktigt att få en bra start på turneringen, och självförtroende på det, sa Olsson till SVT efter slutsignalen.

I övrigt kan vi även notera att Ungern vann sin viktiga premiär mot Tyskland efter att ha lyckats vända 0-2 till 4-2. Detta mycket tack vare Franciska Kiss-Simon som stod för två mål och en övertygande insats. I nästa match får Ungern ta sig an Tjeckien och den spelas redan i eftermiddag. För tysk del väntar Sverige under lördagen.