Damkronorna fick en bra start på VM i Danmark.

Efter en lång sommar full av förberedelser och planering var det under torsdagskvällen dags för VM i Danmark att dra igång och för svensk del stod värdnationen för motståndet i premiären. Det blev en intensiv start på matchen där Danmark kunde ta ledningen redan efter drygt en minuts spel när Emma Russell kunde placera in pucken med ett fint dragskott.

Den svenska kvitteringen skulle dock inte dröja länge, trettio sekunder efter det danska ledningsmålet var det Sveriges dags att hitta rätt då Hanna Olsson stod på rätt plats vid rätt tidpunkt. Resterande del av den första perioden fick publiken se ett ganska svängigt spel där inget av lagen riktigt lyckades koppla ett grepp om matchen.

Succé – efter motgångarna

I andra perioden började Damkronorna så smått få fart på spelet och efter knappt fjorton minuters spel var det återigen Olsson som klev fram, forwardens andra mål innebar 1-2 och strax därefter kunde Maja Nylén Persson utöka ledningen ytterligare. Flertalet spelare gjorde en fin premiär men den här matchen tillhörde Hanna Olsson, forwarden som haft en hel del problem med skador och som missade OS på grund av Covid-19 stod för en väldigt fin insats och kunde fullborda sitt hattrick genom att spika slutresultatet till 2-5 med knappt fyra minuter kvar att spela.

Danmark skapade en del spänning genom Josefine Jakobsens reducering till 2-4 halvvägs in i tredje perioden men närmare än så kom man inte och slutresultatet speglade matchen relativt väl. Noterbart är att mästerskapsdebutanten Mira Jungåker lämnar sin mästerskapsdebut med ett fint betyg där två assist i powerplay visar att förbundskapten Ulf Lundberg tror på den lovande backen.

Danmark – Sverige: 2-5 (1-1,0-2,1-2)
1-0, Emma Russell (Andersen, Glud)
1-1, Hanna Olsson (Carlsson)
1-2, Hanna Olsson
1-3, Maja Nylén Persson (Johansson, Jungåker)
1-4, Michelle Löwenhielm (Bouveng, Lundin)
2-4, Josefine Jakobsen (Persson)
2-5, Hanna Olsson (Jungåker, Nylén-Persson)