Landets mest talangfulla spelare fick avsluta säsongen med tårar men går ändå mot en ljus framtid. 

Den senaste veckan har som bekant damernas U18-VM avgjorts i USA och för svensk del avslutades det på tyngsta sätt, med förlust i bronsmatchen mot rivalen Finland. Trots detta finns det en hel del positiva saker att ta med sig från mästerskapet.

En senior bland juniorerna

Inför VM hade förmodligen många av de svenska spelarna hoppats på mer än en fjärdeplats, men med lite distans tror jag ändå att de är nöjda med sina prestationer. Mästerskapet inleddes visserligen ganska tungt men sedan fick man upp farten och det var trots allt nära att man tog sig hela vägen till final. Att förlora en semi med uddamålet mot de regerande mästarna är inget att skämmas för.

I laget finns mängder av talangfulla spelare och några är redan tillräckligt bra för att ta steget till nästa nivå. Inför VM fick Mira Markström mycket uppmärksamhet och den lovande forwarden är utan tvekan en spelare som går mot en ljus framtid, 17-åringen spelar redan i en av världens bästa ligor (SDHL) och man kan tydligt se att hon har ett seniorspel i sig. Lugnet och kontrollen med pucken var imponerande, och lovar gott inför den kommande säsongen då hon – förhoppningsvis – även ska få chansen i Damkronorna.

Ett fint genombrott

Att Markström skulle vara bra i VM kom inte som någon överraskning, men vi har även fått se ett gäng genombrott som verkligen talar för att svensk damhockey går mot en ljusare framtid. Hon fick visserligen inte chansen i premiären men när Lisa Jönsson väl ställde sig mellan stolparna var hon en av turneringens främsta målvakter och insatsen i semifinalen mot USA var på många sätt enastående. 17-åringen fick bara spela en match i Modo:s A-lag den här säsongen men förhoppningsvis kan den gångna veckans prestationer visa Örnsköldsvikslaget att hon är värd betydligt fler chanser.

Offensivt klev flertalet spelare fram på ett övertygande sätt och backen Mira Jungåker stod för flera bra insatser, men undertecknad blev lite extra imponerad över en annan spelare. Inför VM talades det inte så mycket om Tuva Kandell men den lovande backen tog verkligen för sig och med sina sex poäng vann hon faktiskt den interna poängligan. Konstigt nog togs Kandell inte ut i turneringens Allstar-team med tanke på att hon faktiskt blev utsedd till den allra bästa backen. Seniorhockey är naturligtvis något helt annat men i rätt omgivning kan 18-åringen nog ta stora steg framåt den kommande säsongen.

Trots missad medalj gjorde Småkronorna bra ifrån sig i VM och för många väntar snart nya utmaningar, man ska etablera sig på allvar på en högre nivå och för de allra flesta borde det gå väldigt bra. De senaste åren har Damkronorna haft stora problem att prestera men med en ny generation på väg ser framtiden trots allt relativt ljus ut, det är spelare i det här laget som ska vara stommen i nästa OS som spelas om fyra år. Fortsätter deras utvecklingskurva hålla samma nivå som tidigare så kan det faktiskt bli medalj i Milano 2026.

FAKTA: Så blev U18-VM:s All-star team 
Målvakt 
Emilia Kyrkkö (Finland)
Backar
Sidney Morrow (USA)
Sara Swiderski (Kanada)
Forwards
Adela Sapovalivova (Tjeckien)
Laila Edwards (USA)
Sanni Vanhanen (Finland)

Bästa spelare 
Målvakt 
Emilia Kyrkkö (Finland)
Back
Tuva Kandell (Sverige)
Forward
Laila Edwards (USA)

Turneringens MVP
Laila Edwards (USA)

Vad tycker du om den svenska insatsen i U18-VM?

Det här är en åsiktstext i form av en krönika. Åsikterna är skribentens egna och inte VMishockey.se

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här