Nattens semifinal i U18-VM mellan Småkronorna och USA hade allt.

Alla var medvetna om att USA skulle bli en svår motståndare i nattens semifinal och det var något som visade sig tidigt. Redan i första perioden lyckades hemmalaget skapa tryck mot det svenska målet och efter ungefär tolv minuters spel skulle man även få utdelning på sina chanser när Sydney Morrow höll sig framme. Sverige ville naturligtvis försöka få till en snabb kvittering men hade svårt att etablera ett spel i offensiv zon och under första perioden lyckades man bara få till två skott.

Svensk vilja av stål

Tidigare under mästerskapet har Småkronorna visat på fin moral genom att lyckas vända matcher till sin fördel, och det var något man skulle göra även i semifinalen. Efter att ha inlett matchen på ett ganska mediokert sätt där USA fått göra som man ville, började de svenska spelarna ta för sig mer på isen och knappt halvvägs in i andra perioden skulle man lyckas kvittera genom Stella Lindell som höll sig på rätt plats framför det amerikanska målet.

Semifinalens andra period är utan tvekan Småkronornas bästa hittills i VM, i takt med att man spenderade allt mer tid i offensiv zon drog USA på sig flera utvisningar vilket gynnade den svenska offensiven. Laget fick chansen att spela flera powerplay och några minuter efter Lindells kvittering skulle Mira Jungåker dundra in 2-1 med ett av turneringens hårdaste slagskott. Plötsligt kändes en finalbiljett långt ifrån omöjlig att nå.

Pressen på favoriten

Efter Jungåkers kanon hamnade USA i en sits man inte är vana vid – att vara satt under press. Plötsligt var de regerande mästarna i en gungning och drömfinalen mot Kanada var hotad. Direktiven från förbundskaptenen Katie Lachapelle var tydliga – full fart framåt.

Under de avslutande minuterna av andra perioden skapade de amerikanska spelarna en ordentlig press i offensiv zon, man kunde tydligt se att att det svenska försvaret gick på hälarna men som tur var klev Lisa Jönsson fram på ett stort sätt. Den lovande målvakten levererade flera fina räddningar som gjorde att ställningen 2-1 stod sig perioden ut.

Ett dramatiskt avgörande

De som ofta tittar på amerikansk hockey vet att man gillar att inleda perioderna i ett högt tempo och precis så blev det i nattens tredje period, siktet var inställt på att få till en snabb kvittering och det skulle man lyckas med. Knappt två minuter in i perioden kunde Margaret Scanmell ordna 2-2 vilket höjde spänningen till en ny nivå.

Den tredje perioden blev en väldigt öppen historia där USA skapade flera bra chanser men där Småkronorna stod upp på ett bra sätt, man visade prov på stor vilja och även en stark fysik. Faktum är att de svenska spelarna vann de flesta duellerna ute på isen, men rent spelmässigt hade USA mer tryck i offensiv zon vilket skulle löna sig. Med lite drygt sex minuter kvar att spela satte man press på det svenska försvaret som inte kunde få ut pucken ur egen zon, vilket gav Grace Dwyer läge att placera in 2-3 med ett fint dragskott.

Under resterande del av perioden försökte Sverige få till en kvittering men man lyckades inte riktigt etablera tryck i offensiv zon, dessutom hade man alltid spelare mot sig vilket inte gav Lisa Jönsson chansen att lämna isen fören i slutminuten. Väl där räckte inte tiden till utan USA kunde bevaka sin ledning och ta sig till en ny VM-final där rivalen Kanada står för motståndet. För svensk del väntar Finland i bronsmatchen.

Sverige – USA: 2-3 (0-1,2-1,0-2)
0-1, Sydney Morrow (Gorbatenko, Hall)
1-1, Stella Lindell (Kenttelä, Kandell)
2-1, Mira Jungåker (Kandell, Markström)
2-2, Margaret Scannell (Potter, Kaiser)
2-3, Grace Dwyer (Edwards)
Skott: 24-53
Utvisningsminuter: 6-16